Zvizdić: Što prije formirati Vijeće ministara

SARAJEVO - Denis Zvizdić, prvi zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma BiH, rekao je da je još rano govoriti o koalicijama, ali da želi da se što prije formira Vijeće ministara BiH kako bi se nastavilo raditi.

"Po meni svaka koalicija mora biti definisana na striktnim programima i ciljevima. Očito je da se čekaju odluke CIK-a. To je start svih procesa i svi to čekamo kako bi se počele nadzirati koalicije na svim nivoima", smatra Zvizdić.

Istakao je da moraju ostati dva ključna prioriteta, EU i aktivacija MAP-a.

"Mi govorimo o neophodnoj stabilnosti a to je euroatlanski put. Očekujemo odluku CIK-a i to će biti momenat kada će se ići u pregovore o koaliciji", rekao je Zvizdić.

Rekao je da se neće povući sa pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH zato što ove dvije funkcije nisu u koliziji

"Nećemo čekati novi sastav da dostavimo radni MAP plan", rekao  je Zvizdić

Očekuje da će sve nadležne institucije dati mišljenje i uputiti to Vijeću ministara.

"Riječ je o jednom kompleksnom pitanju i riječ je o dokumentu koji će imati više  od 100 stranica. Očekujem da će se taj plan brzo naći na Vijeću ministara", istakao je.

Govoreći o zahtjevu Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o zahtjevu za isticanjem zastave RS, Zvizdić je rekao da „ko želi zastavu može se ogrnuti njome i nositi je, nije problem“.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram