Zvizdić: Podržaću strože kazne za devijacije u sistemu javnih nabavki

Predsjedvajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da će podržati strože kazne koje u skladu sa važećim procedurama predloži vršilac dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin.

FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Reagujući na Salčinovu izjavu da su javne nabavke u BiH premašile tri milijarde KM, te da će tražiti bolji nazdor i strože kazne, Zvizdić je rekao navinarima i da je zadatak direktora Agencije za javne nabavke da redovno izvještava Savjet ministara.


– Ne smatram baš racionalnim da se jednom u tri godine u medijima pojavi direktor Agencije za javne nabavke i da daje neke populističke i bombastične izjave, a onda bismo svi trebali da se osvrnemo i radimo kako je on rekao – istakao je Zvizdić.


On je istakao da treba redovno i da upozorava i Agenciju za borbu protiv korupcije i Savjet ministara, ali i nadležna ministarstva o svim devijacijama koje primjećuje u sistemu javnih nabavki.– Recimo i da je njegov zadatak bio da davno raspiše konkurs za izbor direktora pošto je već dugo u statusu vršioca dužnosti – rekao je Zvizdić.

On je napomenuo da se direktor Agencije za javne nabavke prvi put oglasio u medijima.


– Od njega smo očekivali mnogo ažurniji, kvalitetniji, frekventniji i transparentniji angažman da upozorava na devijacije kako bi onda nadležne institucije mogle da reaguju. Ta praksa u kojoj se jednom u pet godina neki direktor pojavi sa populizmom u periodu kada treba biti reizabran neće biti prihvatljiv za Savjet ministara – rekao je Zvizdić.


Prema njegovim riječima, treba nastojati da se proces obrne i da Savjet ministara postavlja pitanje odgovornosti i kvaliteta rada direktora.


Salčin je za federalne medije rekao da su javne nabavke u BiH premašile tri milijarde KM, te da će tražiti bolji nazdor i veće kazne.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram