Zvaničnici: Struktura Notr Dama sačuvana

PARIZ - Struktura crkve Notr Dam u Parizu je spašena, saopštili su zvaničnici.

Zamjenik francuskog ministra unutrašjnih poslova Loran Nunes potvrdio je da je struktura Notr Dama sačuvana, uključujući sjeverni toranj koji je bio ugrožen. Dodao je kako se intenzitet vatre smanjio.

"Sada sa sigurnošću možemo reći da je struktura Notr Dama sačuvana od totalnog uništenja", kazao je izvor za Reuters, a istu izjavu prenosi i agencija AFP.

U gašenju požara teško je povrijeđen vatrogasac, javlja Reuters.

Pojavile su se i nepotvrđene informacije da su od vrućine eksplodirala tri velika srednjovjekovna vitraja na sjevernoj, južnoj i istočnoj strani katedrale, prenio je 24sata.hr.

Strašan požar zahvatio je večeras parišku katedralu Notr Dam i srušio zvonik najposjećenijeg istorijskog spomenika Evrope, što je užasnulo cijelu Francusku. Vatrogasci su ranije rekli da nisu sigurni da će požar uspjeti biti ugašen. Više od 400 vatrogasaca učestvuje u gašenju, saopštila je pariska vatrogasna služba.

Civilna zaštita saopštila je da je nemoguće gasiti požar iz vazduha kako su to predložili mnogi Parižani, a i američki predsjednik Donald Tramp, jer bi to moglo da dovede do urušavanja cjelokupnog zdanja.

Posebna oprema je donijeta na lice mjesta, a na društvenim mrežama su postavljene fotografije na kojima se vide vatrogasci na visokim skelama odakle gase požar.

Američki vatrogasac Greg Favre objasnio je ranije na Twitteru zašto požar još nije ugašen. Navodi kako je, da bi se vatra stavila pod kontrolu, nužno uči u katedralu, ali vatrogasci vjerovatno to ne mogu jer postoji rizik od padanja drvene građe s krova. Dodao je i kako je crkva građena tako da ima dobar protok kiseonika što pogoduje širenju požara.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram