"Žuti prsluci": Prekasno se odustalo od povećanja poreza

PARIZ - Francuski demonstranti pozdravili su večeras odluku predsjednika Emanuela Makrona o odustajanju od povećanja poreza na gorivo planiranog za iduću godinu, ali kažu da to možda neće biti dovoljno da se obuzda gnijev javnosti.

"Mislim da je odluka donijeta prekasno", rekla je za AP portparolka "žutih prsluka" Žaklin Muro.

Ona je navela da će različite protestne grupe sada odlučiti šta će dalje raditi, ali je ocijenila da će mnogi vjerovatno ostati pri odluci o daljim protestima.

"Makronov večerašnji potez je ispravan, ali mislim da neće suštinski promijeniti kurs", rekla je Muro.

Ona je pozvala demonstrante da iskoriste slabost francuske vlade i založe se za druge zahtjeve kao što je povećanje minimalne zarade.

Antivladini proteste počeli su prošlog mjeseca zbog povećanja poreza na gorivo, ali su prerasli u proteste velikih razmjera sa širokim nizom pritužbi i gnijevom protiv Makrona.

Francuska vlada odustaje od povećanja poreza na gorivo u 2019. godini, koje je prethodno bilo suspendovano na šest mjeseci, saopštio je večeras francuski premijer Eduar Filip.

Filip je poslanicima u francuskom parlamentu rekao da se "od povećanja poreza sada odustaje" u budžetu za 2019. godinu i poručio da je vlada "spremna za dijalog".

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram