Connect with us

Politika

Zukorlić podržao Vučića: On je najbolji za Bošnjake

Published

on

Pratili smo i izjave i ponašanje predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića proteklih nedelja i uverili se da mu je stalo do dijaloga sa Bošnjacima, pa i po pitanjima koja nisu bila prijatna, posebno u odnosima sa BiH, kaže Zukorlić.

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić pozvao je danas sve Bošnjake i ostale građane da na predstojećim predsedničkim izborima podrže kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića.

Zurkolić je, na konferenciji za medije, istakao da je ta odluka najbolja za Bošnjake u Srbiji.

Presudni u podršci Vučiću su bili interesi naroda koji predstavljamo, građana koji su nam dali podršku na prošlim izborima – rekao je Zukorlić.

Kako je objasnio, Vučić je u više navrata javno izrazio svoju opredeljenost politici dijaloga i pomirenja, naglašavjući, kako je rekao, da od odnosa između Srba i Bošnjaka zavisi mir i stabilnost u Srbiji i regionu.

Pratili smo i izjave i ponašanje predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića proteklih nedelja i uverili se da mu je stalo do dijaloga sa Bošnjacima, pa i po pitanjima koja nisu bila prijatna, posebno u odnosima sa BiH – ukazao je Zurkolić.

Zukorlić je dodao i da ta stranka, za svoju podršku, neće dobiti nikakvu kontra-uslugu za svoju podršku, jer, kako je rekao, ta odluka je investicija u budućnost.

On je dodao da emocije, za koje “uvek ima materijala u našoj krvavoj i gorkoj prošlosti”, treba ostaviti po strani, da ih se ne treba odricati, ali da ne smeju biti presudne u donošenju hrabrih i važnih odluka.

Prema njegovim rečima, odluci o podršci Vučiću prethodilo je uverenje da je među njegovim političkim prioritetima stabilnost, očuvanje mira i unapređenje odnosa kroz dijalog i puno pomirenje.

Ova odluka ne predstavlja nikakav međupartijski dogovor, niti je čak vrsta nagrade Vučiću. To je naša investicija za koju verujemo da jednako donosi efekte za Bošnjake u Srbiji, sve građane u Sandzdžaku, ali i za Sribju i većinski i ostale manjinske narode u Srbiji – rekao je Zukorlić.

Kada je reč o podršci ostalim kandidatima, Zukorlić je rekao da bi to bilo neozbiljno “obzirom na to da većina od tih kandidata nema nikakve šanse da pobedi na izborima”.

– A oni koji se favorizuju kao konkurenti, nažalost imamo iskustva koja nisu tako dobra, i to ne daleka ideološka, već praktična, politička operativna iskustva – rekao je Zukorlić.

Lider Bošnjačke demokratske zajednice je podvukao i da je rukovodstvo BDZ-a u razgovorima sa Vučićem i resornom ministarkom Zoranom Mihajlović uvereno da će u Sandžaku biti razvijana saopbraćajna infrastruktura, koja će, kako je rekao, doprineti razvoju tog dela Srbije.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

On je ukazao na auto-put u okviru Koridora 11, koji bi, kako je rekao, trebalo da ide preko Peštera, ali i na auto-put Beograd – Sarajevo, čija ruta ne bi trebalo da izbegne Sandžak.

Tek sa takvim otvaranjem, uključujući i našu ideju o aerodromu na prostoru Sandžaka i zahtev za želežcničkom prugom, gasovodom i kliničkim centrom, sa tim velikim projektima siguran sam da Sandžak kreće novim putem – rekao je Zurkorlić.

To će, smatra Zukorlić, doprineti smanjenju tenzija između Bošnjaka i Srba koje, kako je rekao, proizilaze iz ekonomsko-socijalnog stanja.

Lider BDZ je izneo i zamerke na rad aktuelne vlade kada je reč o važnim pitanjima za Bošnjake, navodeći primer nedovoljne zastupljenosti Bošnjaka u državnim organima, poput policije, pravosuđa i poreske uprave.

Zamerka je i pitanje islamske zajednice gde, osim najava i lepih reči, namamo ozbiljne korake u pogledu rešavanja problema jedinstva islamske zajednice – rekao je Zukorlić i dodao da aktuelna vlast nema adekvatan odnos prema, kako je rekao, islamskoj zajednici koja zastupa većinu muslimana u Srbiji.

Popularno