Znakovi kojim nas tijelo upozorava da posjetimo ljekara

Ljudsko tijelo jedan je od najkomklikovanijih mašina koji postoje. Kao i svaki sofisticirani sistem, stalno šalje informacije o "kvarovima" - u ovom slučaju o problemima u radu vaših unutrašnjih organa i sistema. Međutim, često se zanemaruje ono što tijelo pokušava reći, a ovo je deset zabrinjavajućih signala koje vam tijelo može poslati i na koje bi trebali obratiti pažnju.

FOTO: sibenikinPromjena boje na prstima


Ako ste primijetili da vam prsti često mijenjaju boju, budite svjesni da za to postoji ozbiljan razlog.


To je znak da imate Reynaudov sindrom - stanje pri kojem niske temperature uzrokuju grčeve u krvnim žilama, što dovodi do promjena u boji kože na prstima.


Podočnjaci


Tamni krugovi ispod očiju mogu se pojaviti ako ne spavate dovoljno. Doktori preporučuju da ne spavate manje od 7, 8 sati svake noći.


Međutim, oni mogu biti i posljedica nečeg potpuno drugog, poput anemije. Tada tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca, zbog čega koža ispod očiju postaje tamna.


Zamućen vid


Ako osjećate umor u očima ili povremeno ne možete prepoznati ljude ili čitati putokaze iz standardne udaljenosti, vjerojatno je da ste razvili kratkovidnost ili astigmatizam. Trebali bi posjetiti optičara.


Zvukovi u stomaku


,,Zavijanje" u vašem želucu uzrokovano je radom crijeva.


Ako se to događa rijetko, onda vas nema šta zabrinjavati. Ali ako primijetite da vaš stomak redovito proizvodi zvukove ili ako pri tome imate i bolovi, trebali biste odmah posjetiti doktora.


Ljuštenje kože


Ljuštenje kože je pokazatelj da vašem tijelu nedostaju vitamini. Uravnotežena ishrana može brzo vratiti vašu kožu u normalno stanje.


Ako je ljuštenje praćeno svrbežom, tada morate odmah posjetiti doktora. Moguće je da imate gljivičnu infekciju.


Djelimičan gubitak mirisa


Starenjem se oštrina mirisa smanjuje kao posljedica oštećenja nervnog sistema.


Ali ako ste relativno mladi i počeli ste primjećivati da gubite čulo mirisa, smjesta otiđite doktoru. Može biti posljedica jake prehlade, ali i drugih virusnih infekcija.


Zvonjava u ušima


Tinitus je osjećaj zujanja ili buke u ušima.


Mnogi se trude ne obraćati pažnju na taj zvuk, vjerujući da ni na koji način ne prijeti njihovom zdravlju. Ali neprestano zvonjenje i zujanje sasvim je vjerojatno uzrokovano bolešću. Međutim, najčešći uzrok takvog zvuka u ušima je stalna glasna buka u nekim radnim okruženjima.


Trzanje očnih kapaka


Dugo trzanje očnih kapaka može značiti da su vam oči preopterećene. Kao rješenje trebali biste pokušati za početak prati oči pamučnim jastučićima namočenim u hladnoj vodi.


Ako to ne uspije, a trzanje se nastavi, trebali biste potražiti pomoć od neurologa. Moguće je da bi to mogao biti znak ozbiljnog problema s vašim nervnim sistemom.


Dislokacija ramenog zgloba


Čini se da su zglobovi u ramenu nekih ljudi labavi ili se mogu kretati u neobičnim smjerovima. To je pokazatelj nestabilnog ramenog zgloba - stanja kada zglobna glava ramena iskače iz zglobne čašice, piše Index.


Može biti slučaj da su ti pojedinci jednostavno rođeni s vrlo fleksibilnim ligamentima ili je ova pojava uzrokovana sportskom povredom.

U oba slučaja ovo je opasno stanje koje može dovesti do povrede i dislokacije ramena.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram