Početna Lifestyle ŽIVITE SA LJUBIMCEM? Kupanje bar jednom mesečno

ŽIVITE SA LJUBIMCEM? Kupanje bar jednom mesečno

0
0

Život s kućnim ljubimcem u stanu zahteva dodatnu higijenu, jer u suprotnom, ukoliko se pas ili mačka ne kupaju i ne održava čistoća na zavidnom nivou, ukućanima prete mnoge zarazne bolesti. Najčešće su to infekcija parazitom ehinokokom, ili bakterijske bolesti: salmoneloza, leptospiroza, bruceloza. Moguće su i gljivične infekcije koje se prenose samo dodirom

Kućni ljubimci, psi i mačke, kao što je poznato, ne vole baš kupanje, parfeme, šampone i druge hemikalije i kozmetiku koje čovek koristi svakodnevno. 

– Životinje iritiraju određeni jaki mirisi i konzervansi u hemiji – kaže Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu. – Njihova koža nije samo drugačija, nego imaju i mnogo osetljivije čulo mirisa od čoveka.

– Zato je naš institut dugo radio na odgovarajućoj formuli za pravljenje šampona – objašnjava naš sagovornik. – Taj šampon sadrži derivate iz kokosovog i palminog ulja, dok smo mirisnu notu postigli upotrebom esencijalnih ulja lavande i limuna. 

Bitan deo higijene podrazumeva i redovno čišćenje ravnih površina u stanu.

– Kućni ljubimac u kući znači da su neophodni deterdženti sa antibakterijskim delovanjem – kaže Blagojević. – Ali oni ne smeju da budu jaki i da sadrže hlor i druge “teške” supstance. Veoma je bitno i da ne moraju da se ispiraju da bi se postigla njihova delotvornost.

Koliko često bi trebalo kupati psa ili mačku zavisi od toga da li oni borave u dvorištu ili sa vlasnikom dele životni prostor i postelju. Preporuka je da se najmanje jednom nedeljno detaljno čiste podovi, dok se kupanje kućnih četvoronožaca savetuje najmanje jednom mesečno. 

(Novosti)

Komentar

Preporučujemo

NEMA RAZLOGA ZA ČEKANJE! Pet najčešćih izgovora što ste sami!

Bez obzira na to da li ste muškarac ili žena, ako u navedenim izgovorima pronalazite sebe,…