Zimski trikovi na koje treba da zaboravite

Zimski trikovi, koji se prenose sa generacije na generaciju vozača, često u obliku urbanih legendi, još uvijek postoje.

FOTO: cafe.ba

Problem s njima je što su nažalost davno zaostali i mogu uzrokovati više štete nego koristi. Evo nekoliko primjera koji se ne smiju koristiti ako imamo automobil iz doba procvata ovih trikova.

1. Zagrijavanje ključa upaljačem

Temperature su ispod nule? Stariji vozači imaju "sjajan" patent: grijanje ključa upaljačem.

Ako ne vozite klasiku, u kojoj je ključ jednostavno komad metala, ponekad ugrađen u komad dekorativne gume ili plastike, a u bravi nema plastičnih elemenata, možete se poslužiti ovom metodom.

Međutim, ako vaš automobil još nije punoljetan, odustanite ili u krajnjem slučaju, učinite to vrlo pažljivo kako ne biste oštetili ne samo plastični poklopac ključa, već i njegov skup, osjetljivi elektronički sadržaj.

2. Odmrzavanje prozora kipućom vodom

Zašto čistiti staklo, kada ga možete zaliti kipućom vodom? Termički šok staklu neće dobro doći i može se raspasti na male komadiće.

Sa druge strane na laminiranom staklu mogu se pojaviti pukotine i raslojavanje – posebno ako je staklo ranije imalo nedostataka.

Naravno, nije slučaj da se svaki put kad se staklo prelije kipućom vodom prozori raspadnu, ali ne vrijedi rizikovati!

3. Dosipanje benzina u dizelsko gorivo

Ne tako davno, ovaj metod su čak preporučavali i proizvođači automobila. U današnje vrijeme je ovo bolje više ne raditi, ne samo zato što su se promjenili automobili, već i zato što su se promijenili recepti goriva.

Zapravo nemate potrebe. Savremeni sistemi za ubrizgavanje goriva su izuzetno osjetljivi na parametre goriva, a šteta nastala sipanjem pogrešnog goriva u rezervoar se obično broji u hiljadama. Zauzvrat, danas se u benzinskom gorivu nalaze značajne primjese biokomponenata (alkohol), što značajno favorizuje neuspjeh dizelskog goriva.

4. Pulsirajuće kočenje na klizavom putu

Stariji vozači se još uvijek sječaju "pulsirajućeg kočenja" i koriste ga na klizavim površinama.

Potpuno nepotrebno! Pritiskanje kočnice i otpuštanje nije ništa drugo nego zamjena za ABS, ali i mnogo manje efikasan sistem kočenja. Hidraulički sistemi kontrolisani elektronikom nadziru šta se događa na pojedinačnim točkovima, čak i mnogo bolje od iskusnog vozača.

Zato prepustimo takvu zabavu korisnicima oldtimera bez ABS, a ostali bi vjerovatno trebali pritisnuti kočnicu kad god je to potrebno. Na klizavim putevima je pametnije pažljivo rukovati upravljačem.

5. Kreditne kartice umjesto strugalice

Nemate strugalicu pri ruci? U prošlosti su neki savjetovali da se umjesto toga može koristiti kaseta ili CD. Gdje sada nabaviti CD ili kasetu? Tako je plastična kartica ostala od "gerilskih" metoda.

To je zaista jako loša ideja. Komad laminirane plastike s magnetskom trakom i "čipom" zaista je nježan – njegova je upotreba sigurna za staklo, ali ne i za samu karticu. Materijal može lako puknuti ili se raslojiti, a karticu morate zamijeniti!

6. Paliti vatru ispod motora

Davno, kada su mrazevi i minusi bili puno veći nego danas. Neki vozači, a pogotovo vozači kamiona su da bi nakon hladne noći pokrenuli motor svog vozila, pod njim znali zapaliti vatru.

Razlog je bio jednostavan: korištena su nekvalitetna motorna ulja, koja su se na hladnoći brzo pretvarala u zgusnutu smjesu, gdje čak i najbolji akomulatori nisu bili dovoljni za pomjeranje radilice utonule u sluz. Danas su ulja puno stabilnija, ali i automobili su manje otporni na vatru.

Pokušaj potpaljivanja čak i male vatre ispod automobila može završiti požarom.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram