Zenički i brezanski rudari stupili u generalni štrajk

ZENICA - Rudarski neposluh s početka sedmice te štrajk glađu sindikalnih čelnika i brigadira Zavisnog društva Rudnika mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ) od srijede naveče, jutros su u sedam sati prerasli u generalni štrajk u zeničkom i ZD RMU Breza, čiji su računi takođe blokirani od 8. januara ove godine.

FOTO: Fena

Rudari preostalih pet preduzeća iz koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, u znak solidarnosti s rudarima iz Zenice i Breze, jutros su u sedam sati počeli jednosčasovni štrajk upozorenja.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Izudin Spahijaj potvrdio je da su u i Sindikatu rudnika Breza, kako je kazao, ispoštovali dogovor te da je prevladala rudarska solidarnost. Takođe, podršku su, kaže, dobili i od kolega iz Sindikata Rudnika Kreka.

"Oni će najvjerovatnije danas u devet sati imati sastanak i najaviti generalni štrajk", kazao je Spahijaj, koji najavljuje da sindikalni povjerenici sa Glavnim odborom nastavlja i štrajk glađu.

Radnici će, kazao je, nakon sat vremena napustiti plato ispred rudnika te se povući u rudarske prostorije i nastaviti generalni štrajk.

"Mi ćemo se opet zatvoriti u prostoriju i nastaviti štrajk glađu, do kraja. Ne odustajemo od svojih zahtjeva", poručuje Spahijaj. 

Zenički i brezanski rudari, koji su generalni štrajk najavili još za 22. januar, ali su ga otkazali nakon privremene deblokade i isplate decembarske plate, počeli su štrajk zbog blokade računa tih preduzeća od strane Poreske uprave Federacije BiH (PUFBiH).

Blokada menadžmentima onemogućava isplatu plata i naknada zaposlenim, a ni 36 zeničkih rudara koji su penzionisani u toku prošle godine, još nisu ostvarili pravo na penziju.

U zeničkom preduzeću 5. februara nije isplaćena naknada za topli obrok, a u brezanskom 10. februara plata za januar. Zenički bi rudari platu za januar trebali dobiti 15. februara.

Ako se do tada ništa ne riješi i ne deblokiraju računi ova rudnika, brezanski i zenički rudari najavljuju da će 15. februara u 12 sati održati protest pred zgradom Vlade Fedracije BiH u Sarajevu.

PUFBiH je 8. januara ove godine blokirala zenički rudnik zbog dijela duga za doprinose na plate u iznosu od oko 4,9 miliona, a brezanski na oko 4,5 miliona KM, ali su dugovi oba preduzeća po tom osnovu daleko veći. 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram