Connect with us

Svijet

Žene u SAD pozvane da uzmu slobodan dan i da ne troše novac

pixabay

Published

on

Organizatori januarskog Marša žena pozvali su žene da u srijedu uzmu slobodan dan i ne troše novac kako bi pokazale svoju ekonomsku moć i uticaj na američko društvo.

 

“Dan bez žene” (A Day Without a Woman) je prva velika akcija grupe koja je dan nakon inauguracije predsjednika Donalda Trumpa organizovala maršove širom SAD, na kojima su milioni žena izašli na ulice da protestuju zbog mizoginije, nejednakosti i ugnjetavanja.

Iako nije poznato koliko će se žena odazvati tom pozivu, na hiljade ih je pružilo podršku akciji.
Akcija se poklapa s Međunarodnim danom žena – 8. martom, a organizatori ističu da žele “stati uz žene širom planete” koje su podržale njihove napore 21. januara organizujući slične proteste u gradovima širom svijeta.

Glasnogovornica Cassady Findlay istakla je da su organizatori inspirisani nedavnim protestima “Dan bez imigranta”, koji su održani prošlog mjeseca širom SAD. Kako je kazala, cilj akcije je ukazati na uticaj žena na društveno-ekonomski sistem i pokazati kako plaćeni i neplaćeni rad žena održava domaćinstva, zajednice i ekonomije.

“Pružamo sve ove vrijednosti i održavamo sistem, a ne dobijamo jednaku dobit od toga”, kazala Findlay.

Za razliku od Marša žena, današnji protest fokusira se na odsustvo žena, koje se upućuju na lokalne skupove i grupe u lokalnim zajednicama ali dalje od posla, radnji ili kupovine preko interneta. Organizatori, također, pozivaju žene da nose crveno kako bi označile ljubav i požrtvovanost.

Organizatori u New Yorku planiraju skup u Centralnom parku u podne. Skupovi povodom Međunarodnog dana žena planirani su i u Philadelphiji, Baltimoru, Milwaukeeu, Washingtonu, Berkeleyu i Californiji.

Pojedine škole u Marylandu, Virginiji i Sjevernoj Carolini otkazale su nastavu zbog učešća zaposlenika na sukopovima.

Uloga žena u američkom društvu je značajna. Prema popisu, žene čine više od 47 posto radne snage, ali su i dalje manje plaćene u odnosu na muškarce. Prema zvaničnim podacima u 2015. godini Amerikanke su prosječno zaradile 40.742 dolara, u odnosu na 41.212 dolara koliko su zaradile njihove muške kolege.

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija

Popularno