Connect with us

Bosna i Hercegovina

Zemlje EU poslale zaraženi krompir u BiH, Inspektorat RS-a vratio 77 tona

Published

on

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz i naložila povrat pošiljaocu još šest pošiljki sjemenskog krompira, u količini oko 77 tona, porijeklom iz Danske, Luksemburga, Holandije i Njemačke, jer je utvrđeno prisustvo regulisanog štetnog organizma „Fusarium sp.“, saopćeno je iz Inspektorata RS-a.
U toku redovnog fitosanitarnog pregleda pošiljki bilja pri uvozu, izvršeno je uzorkovanje sjemenskog krompira za laboratorijsku analizu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a koju je izvršio Poljoprivredni institut RS-a.

Kako se navodi u saopćenju, u analiziranim uzorcima sjemenskog krompira utvrđeno je prisustvo regulisanog štetnog organizma „Fusarium sp.“ u procentima od šest do 14 posto, a dozvoljeni procent je jedan posto.

U toku proljetne i jesenje sjetvene sezone posebna pažnja fitosanitarnih inspektora usmjerena je na kvalitet i sigurnost poljoprivrednog repromaterijala koji se uvozi, prometuje i koristi u RS-u.

Vrši se sistematsko uzorkovanje sjemena u skladu sa unaprijed definisanim potencijalnim rizicima, a sve u cilju sprečavanja unosa karantinski štetnih organizama u RS i zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

-S obzirom na to da je u prethodnim danima inspekcija prvobitno zabranila uvoz dvije pošiljke sjemenskog krompira u količini od 47,5 tona porijeklom iz Holandije i Francuske, te još spomenutih šest pošiljki sjemenskog krompira, možemo reći da je nadležna fitosanitarna inspekcija pravovremeno identifikovala potencijalni rizik, preventivno djelovala i preduzela neophodne mjere – navode iz Inspektorata RS-a.

Budući da je porijeklo zaraženih pošiljki iz država koje su ozbiljni proizvođači sjemenskog krompira u Evropi, ističu da je u toku prošle godine u zemljama EU bilo problema sa proizvodnjom sjemenskog krompira.

-Imajući u vidu da je protok roba između entiteta slobodan, o zabrani uvoza zaraženih pošiljki obavijestili smo nadležnu federalnu inspekciju, a u cilju sprečavanja uvoza ovakvog sjemenskog krompira na graničnim prijelazima Federacije Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Tržište sjemena u RS-u je u potpunosti pod kontrolom inspekcije. Rad fitosanitarnih inspektora značajno je olakšan i unaprijeđen nabavkom opreme u sklopu projekta Svjetske banke “Unapređenje investicionog okruženja i institucionalnog jačanja- ICIS”.

Nabavljena je oprema koja inspektorima omogućava da na brz i jednostavan način obave kontrolu osnovnih parametara i pokazatelja koju su ključni za dalji tok inspekcijskog nadzora, da pregledom na licu mjesta detektuju štetočine na bilju i pravovremeno preduzimaju mjere u cilju sprečavanja unosa karantinski štetnih organizama u RS.

Popularno