Zdravstveni radnici HNK stupaju u generalni štrajk

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) najavili su da će 10. decembra stupiti u generalni štrajk, jer još nisu potpisali kolektivni ugovor o pravima i obavezama zaposlenih i poslodavaca sa kantonalnom Vladom.

FOTO: Srpskainfo

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković rekao je da je pokretanje generalnog štrajka jedini mogući potez koji su mogli napraviti nakon godinu i po dana pokušaja da potpišu kolektivni ugovor, javljaju federalni mediji.

– Kako u tome nismo uspjeli uz sve naše napore i dobru volju mi danas teška srca donosimo odluku da 2.400 naših članova stupi u generalni štrajka u četvrtak, 10. decembra, u 8 časova, koji će trajati do ispunjenja naših zahtjeva – poručio je Vuković.

On je napomenuo da neće dozvoliti da bilo ko bude životno ugrožen.

– Nijedan hitni slučaj neće ostati uskraćen i bez zdravstvene zaštite, a poručujem resornom ministru zdravstva HNK da će biti maksimalno odgovorni za bilo koju posljedicu koju izazove ovaj generalni štrajk u toku njegovog sprovođenja – poručio je Vuković.

On je istakao da je i Nezavisni sindikat zaposlenih u zdravstvu Federacije BiH na telefonskoj sjenici donio odluku o štrajku solidarnosti sa zdravstvenim radnicima u HNK, koji će biti održan 10. decembra u trajanju od 30 minuta.

Vuković je naglasio da će zdravstveni radnici širom Federacije BiH polučasovnim štrajkom solidarnosti dati nesebičnu podršku kolegama u HNK.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram