Connect with us

Politika

ZAVRŠENA SJEDNICA NSRS Usvojeno osam nacrta zakona

Published

on

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas osam nacrta zakona, te budžet Regulatorne komisije za energetiku RS za 2019. godinu i  izvještaj Regulatorne komisije za energetiku Srpske o radu za 2017. godinu.

Poslanici su u okviru “Dana za glasanje” u nastavku 2. redovne sjednice parlamenta Srpske usvojili Nacrt zakona o radio-amaterizmu u RS, Nacrt zakona o unutrašnjoj plovidbi RS, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u RS, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede RS, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu.

Pored toga, usvojen je i Nacrt strategije razvoja preduzetništva žena RS za period 2018-2022. godine, čiji su ciljevi jačanje konkurentnosti poslovnih subjekata koje pokreću i vode žene preduzetnici, unapređenje dostupnosti i privlačnosti preduzetništva i poslovanja za žene i dodatna podrška specifičnih oblasti preduzetništva žena.Obrazlažući nacrt ove strategije, pomoćnik ministra privrede i preduzetništva RS Zoran Savić kazao je da je njen cilj da olakša i unaprijedi poslovanje preduzetnica i pojača njihovu ulogu i značaj u društvu.

Savić je istakao da donošenje ovog dokumenta ukazuje na jasnu opredijeljenost u Srpskoj da se obezbijedi podrška ženama preduzetnicima i utiče na promjenu svijesti o značaju preduzetništva žena u RS, kao i smanjenje određenih prepreka sa kojima se susreću vlasnici privrednih subjekata ili žene koje njima upravljaju.

Za realizaciju ove strategije planirano je 4,5 miliona KM, a sredstva će, prije svega, biti obezbijeđena iz kredita Investiciono-razvojne banke Srpske, ali i iz republičkog budžeta i budžeta lokalnih zajednica, te donatorskih sredstava.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović je na kraju današnjeg zasjedanja parlamenta kazao da će poslanici biti naknadno obaviješteni o terminu nastavka 2. redovne sjednice. Na usvojenom dnevnom redu nalazi se još deset tačaka o kojima poslanici trebaju raspravljati.

Popularno