Zatvara se najveća željezara u Evropi?

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da će Italija biti “nepopustljiva” u odnosu na preuzete obaveze Arselor mitala prema italijanskoj željezari Ilva.

FOTO: bankar.me


Konte je to rekao samo dan pošto je taj čelični gigant poništio kupovinu italijanske grupe.


“Bilo je nadmetanje poslije tendera u okviru javne procedure. Ugovor je postignut i preuzete su ugovorne obaveze i oko toga ćemo biti nepopustljivi”, rekao je Konte prilikom posjete Milanu.


Konte je rekao da će učiniti sve da se odbrane te investicije i ljudi koji rade u tom kompleksu, i dodao da treba sjutra da se sastane s rukovodstvom Arselor mitala.


Arselor mital je krajem 2018. preuzeo željezaru Ilva sa njenih 10.700 zaposlenih, od kojih 8.200 u Tarentu na jugu Italije.


Juče je objavio da namjerava da poništi tu kupovinu, što je izazvalo šok u Italiji iz straha zbog ugroženih radnih mjesta.


Kao opravdanje za tu odluku francusko-italijanski proizvođač čelika naveo je da je italijanski parlament povukao pravnu zaštitu kompanije za uspostavljanje ekološkog plana na izuzetno zagađenoj lokaciji u Tarentu.Italijanski premijer je rekao da pravna zaštita nije predviđena ugovorom. On kao i drugi italijanski zvaničnici smatra da je to samo pretekst kojim se skriva prava namjera Arselor mitala da zatvori taj pogon.


Sindikalni predstavnici u Tarentu su rekli juče da su spremni na sve da izbjegnu zatvaranje fabrike, koja se smatra najvećom željezarom u Evropi. Po njihovim riječima to bi bila socijalna bomba.


Kada je preuzeo italijansku željezaru u Tarentu Arselor mital se obavezao da uloži 2,4 milijarde evra u periodu od pet godina da poboljša proizvodnju i ubrza čišćenje zagađenja.


Ta lokacija važi za jednu od najzagađenijih u Evropi i u centru je velikog sudskog procesa.


Stručnjaci na koje se poziva italijansko tužilaštvo ocjenjuju da od 11.500 smrtnih slučajeva registrovanih u okolini između 2004. i 2010. godine 7.500 je posljedica kardio-respiratornih bolesti i oboljenja raka čiji uzrok se pripisuje toksičnim emisijama visokih peći.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram