Zatražena potpuna obustava nastavnog procesa u školama u Kantonu Sarajevo

Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo uputio je zahtjev kantonalnom premijeru Edinu Forti i resornoj ministrici Naidi Muminović-Hota u kojem traže obustavu nastave u KS.

FOTO: cafe.ba

Imajući u vidu da je u posljednjih sedam dana u velikoj mjeri povećan broj prosvjetnih radnika, posebno učitelja i nastavnika, koji su zaraženi koronavirusom ili se nalaze u samoizolaciji te da se nastavni proces u većini škola odvija u vrlo teškim uvjetima, upućujemo vam zahtjev da donesete odluku o potpunoj obustavi odgojno-obrazovnog rada u školama minimalno do kraja ovog mjeseca”, navodi se u zahtjevu Sindikata kojeg potpisuje predsjednik Saudin Sivro.

Sindikat od početka pandemije, dodaju u dopisu, kao prioritet zagovara zaštitu života i zdravlja radnika i istovremeno ukazuje na pad kvaliteta nastave i ugroženo mentalno zdravlje radnika i učenika.

“Posebno opterećena i poprilično iscrpljena skupina prosvjetnih radnika su nastavno osoblje u razrednoj nastavi, kao i tehničko i administrativno osoblje, a u zadnjih nekoliko dana nam se obraćaju i direktori škola koji, zbog povećanog broja oboljelih i onih koji se nalaze u samoizolaciji, više nemaju mogućnosti organizirati radni proces. Prema našoj evidenciji oko 35 posto prosvjetnih radnika je oboljelo ili prebolovalo koronavirus, a preko 40 posto je bilo u samoizolaciji. Trenutno je oko 20 posto prosvjetnih radnika oboljelih ili su u samoizolaciji, a svakodnevno bilježimo porast oboljelih i onih koji se nalaze u samoizolaciji”, stoji u zahtjevu Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS.piše N1

Nadali smo se da će nadležni državni i entitetski organi nabaviti testove i vakcine i blagovremeno i sistemski vršiti testiranja radnika, a u 2021. godini smo očekivali, navode dalje, da će prosvjetni radnici na dobrovoljnoj osnovi, kao prioritetna djelatnost, biti vakcinisani i dodatno zaštićeni u pandemiji. Nažalost, to se nije desilo, navode.

“S tim u vezi, očekujemo da zaštitite živote i zdravlje svih prosvjetnih radnika i pozitivno odgovorite na ovaj zahtjev. Ukoliko to ne uradite, Sindikat će poduzeti niz aktivnosti, a jedna od prvih koja će vjerovatno vrlo brzo uslijediti bit će poziv svim članovima čije je zdravlje ugroženo da prekinu s radom i otvore bolovanja. Naši životi i zdravlje su prioritet nad prioritetima”, zaključili s u dopisu.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram