Zašto nikad ne biste trebali piti kafu na prazan želudac

Više od polovine odraslog stanovništva dan započinje šoljicom kafe. To je ritual kojeg bi se rijetki mogli bez problema odreći. I ne trebaju, jer ukoliko konzumirate umjerene količine kafe ona može imati blagotvoran učinak na vaše zdravlje, ali samo pod jednim uslovom - da je ne pijete na prazan želudac.

FOTO: infobijeljina

Konzumiranje kafe na prazan želudac, ili rano ujutro prije doručka, može povećati nivo kortizola u vašem tijelu. Od trenutka kad ujutro otvorite oči, vaše tijelo počinje ispuštati kortizol, hormon koji je odgovoran za regulisanje vašeg imunološkog odgovora na stres kojem ste tokom dana izloženi.


Ako "pumpate" svoje tijelo kofeinom kada je vaš kortizol na vrhuncu, izložićete ga još većem stresu.


Pilot istraživanje provedeno među studentima medicine u Americi pokazalo je da 25 posto studenata ujutro pije kafu na prazan želudac. Rezultati istraživanja pokazali su da su ovi studenti bili izloženi povećanom riziku od naglih i ničim izazvanih promjena raspoloženja te mogućih dugoročnih uticaja na njihovo zdravlje. To je zato što kava stimuliše pojačanu produkciju želučane kiseline, stvarajući tako kiseliju okolinu.


"Kafa na prazan želudac može povećati stimulativne učinke jer u želucu ne postoji sadržaj koji može ublažiti apsorpciju – pun želudac od vitalnog je značaja za suzbijanje pojačane proizvodnje želučane kiseline“, objašnjavaju doktori.


Budući da kafa stimuliše pojačanu proizvodnju želučane kiseline, vrlo je vjerojatno da će se s vremenom pojaviti problemi sa žgaravicom, a kod osjetljivijih osoba moguće je i da se razvije čir na želucu.


„Iz svega proizlazi da kafa na prazan želudac ima negativan učinak na vaše fizičko zdravlje, ali ova navika može narušiti i mentalno zdravlje. Naime, prekomjerna proizvodnja želučane kiseline može uzrokovati promjene raspoloženja, uznemirenost, drhtanje i druge simptome. Takođe, postoje istraživanja koja želučanu kiselinu povezuju s anksioznošću i depresijom“, objašnjava dr. Nikola Đorđević.


Moguće komplikacije posebno prijete osobama koje kafu konzumiraju u velikim količinama što potvrđuju i neka istraživanja u kojima je otkriveno da previsok nivo kofeina u organizmu oponaša simptome malaksalosti, pa čak i paničnog napadaja. Simptomi mogu uključivati nemir, drhtanje, crvenilo u licu i ubrzani rad srca. Ukoliko već patite od tjeskobe, to vas čini još ranjivijima na moguće negativne učinke kafe, upozoravaju stručnjaci.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram