ZAŠTITA OD KORONE Na kojim mjestima u Srpskoj će građani biti vakcinisani?

Vakcinacija protiv virusa korona u Srpskoj biće dobrovoljna, a mjesto vakcinacije će se određivati u zavisnosti od kategorije stanovništva koja se vakciniše.

FOTO: Srpskainfo

Prema Planu vakcinacije protiv COVID 19 u Srpskoj, koji je izradio Institut za javno zdravstvo RS, prve vakcine primiće korisnici i zaposleni u domovima za smještaj starijih lica i zdravstveni radnici, prioritetno oni koji liječe pacijente oboljele od virusa korona i zaposleni u mikrobiološkim laboratorijama za dijagnostiku virusa. Nakon toga, biće vakcinisane osobe starije od 65 godina i osobe sa hroničnim oboljenjima.

U narednim fazama biće obuhvaćene i druge kategorije stanovništva koje su pod povećanim rizikom od infekcije virusom korona: prosvjetni radnici, vaspitači u predškolskim ustanovama, policija, civilna zaštita, vatrogasci, inspektori i drugi.

Iz ministarstva zdravlja RS precizirano je da će zdravstveni radnici biti vakcinisani u svojim matičnim zdravstvenim ustanovama, a zaposleni i korisnici domova za starija lica u samim domovima, od strane timova nadležnih domova zdravlja.

– Za ostale osobe koje podliježu vakcinaciji, planirana je vakcinacija u nadležnim ambulantama porodične medicine ili će biti organizovani punktovi u njihovim domovima zdravlja, a u pojedinim slučajevima i izvan doma zdravlja, zavisno od uslova koji postoje u konkretnoj lokalnoj zajednici- rekli su iz ove institucije.

U ministartsvu su istakli da sve zdravstvene ustanove imenuju timove koji će biti zaduženi za organizaciju, sprovođenje, praćenje i izvještavanje o procesu vakcinacije protiv COVID 19, a koji će biti obučeni od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Edukacija uključuje informacije o dostupnim vakcinama, načinu čuvanja, načinu aplikacije, nadzoru nad provođenjem vakcinacije i sigurnosti vakcinacije, neophodnom izvještavanju i slično.

 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram