Connect with us

Politika

Zakon o osiguranju depozita nepravedno oboren

Published

on

Bevanda je ocijenio da je Zakon o osiguranju depozita oboren kao dio paketa uz zakon o akcizama, što će uticati na odluku Odbora Međunarodog monetarnog fonda o nastavku aranžmana sa BiH

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je šteta što je zakon o osiguranju depozita BiH oboren u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH jer je reformski i u njemu nema elemenata prenošenja nadležnosti.

Bevanda je ocijenio da je ovaj zakon nepravedno oboren kao dio paketa uz zakon o akcizama, što će uticati na odluku Odbora Međunarodog monetarnog fonda o nastavku aranžmana sa BiH, ali i sprovođenje reformi na putu ka EU koje su trenutno u zastoju.

On kaže da je bez političke volje teško pokrenuti nove zakonske izmjene u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje, koji nije imun na politiku i politikantstvo.

– Što se tiče odgovornosti Savjeta ministara BiH odgovoran je jer je bio u tom lancu donošenja odluka, a bilo je i izmjena zakona u odnosu na onaj predložen u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje, što je, takođe, legitimno, rekao je Bevanda.

Govoreći o parlamentarnoj većini na nivou BiH, Bevanda je konstatovao da se ona formira od slučaja do slučaja, te da takva situacija nije povoljna za donošenje dobrih i reformskih odluka.

Komentarišući činjenicu da su Bošnjaci zatražili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na izmjene Izbornog zakona BiH, koji je Hrvatski narodni sabor uputio u parlamentarnu proceduru, Bevanda je rekao da mu nije jasno šta je sporno što jedan narod želi da uredi oblast u okviru osnovnih ljudskih prava da bira i bude biran.

– Poteže se zaštita vitalnog nacionalnog interesa što se želi ispraviti očigledna i više puta dokazana diskriminacija. Teško mi je razmišljati na taj način jer nastojim da postignem saglasnost u svemu što radim i u svom poslu uvijek tražim stav entitetskih vlada ili nadležnih institucija da niko ne bi bio oštećen, a da ne govorim koliko pažljiv treba biti kada je riječ o ljudskim i nacionalnim pravima jer živimo u zemlji koja je tako koncipirana, istakao je Bevanda.

Izvor: Srna

Popularno