Connect with us

Auto moto

Zaista neviđeno, krađa autoputa posle 5 dana (VIDEO)

Published

on

Manje od nedelju dana od otvaranja, eksperimentalni solarni auto-put u Kini privremeno je bio zatvoren zbog krađe.

Prvi svetski auto-put sagrađen od solarnih panela u dužini od kilometra, otvoren je za korišćenje u kineskoj istočnoj provinciji Šandong 28. decembra prošle godine. Pokriven je sa više od 10.000 solarnih panela, a sastoji se od tri sloja – prozirni beton na vrhu, fotonaponski paneli u sredini i izolacija na dnu.

Postoje i elektromagnetne indukcione zavojnice koje mogu u budućnosti da napajaju električna vozi

Međutim, 2. januara rutinska dnevna inspekcija je otkrila da se na površini solarne ploče nedostaje odsečak od 15 cm na površini od 185 cm. Prema svim indicijama, neko je panele namerno odvojio, oštećujući pritom okolne panele.

Oštećeni deo je već popravljen, istraga o krađi je u toku, ali još ne postoji opravdano objašnjenje zašto bi neko želeo da ukrade mali komad jeftinog solarnog panela koji čak nije dovoljan ni za ličnu upotrebu. Ako je cilj bio sabotaža, krivci bi oštetili veći deo.

Radnik na izgradnji puta nije isključio mogućnost da je krađa rad profesionalnog tima koji bi mogao biti zainteresovan za krađu tehnologije kako bi ponudio sličan proizvod po nižim cenama, s obzirom na to da ova praksa nije neuobičajena u Kini.

Ipak, put je ponovo otvoren, a nijedan panel nije nestao od kada su ukradeni delovi zamenjeni.

 

(B92)

Popularno