Connect with us

Regija

Zaev: Rješenje pogodno za EU i NATO, pogodno i za nas

Published

on

Premijer Makedonije Zoran Zaev govoreći o sporu oko imena s Grčkom koji traje već duži vremenski period izjavio je kako rješenje koje bude pogodno za Evropsku uniju (EU) i NATO, bit će pogodno i za Makedoniju, javlja Anadolu Agency (AA).

Zaev je s turskim kolegom Binalijem Yildirimom, nakon tete-a-tete sastanka i sastanka delegacija, u palati Cankaya u Ankari, održao konferenciju za medije.

Makedonski premijer je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Turskoj, a smatra kako je ovaj poziv značajna prilika za učvršćivanje prijateljstva i odnosa.

Još je jednom oštro osudio pokušaj državnog udara kojeg su vojna lica odana terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO) u Turskoj pokušala izvesti 15. jula 2016. godine.

”Podržavamo institucije Republike Turske koje su izabrane demokratskim putem”, rekao je Zaev.

Dodao je kako je na sastancima razgovarano o razvoju ekonomskih odnosa između Makedonije i Turske, te da turske kompanije pokazuju veliko interesovanje za investiranje u Makedoniju.

Zaev je zahvalio Turskoj na podršci koju pruža Makedoniji kada je riječ o članstvu u NATO-u.

”Investicije u Republici Makedoniji i proces članstva u NATO-u su važni za ostvarivanje strateških ciljeva i ekonomski razvoj naše zemlje“, rekao je Zaev.

Izrazio je želju da se u skladu sa interesima obje zemlje razvije saradnja na poljima energije, poljoprivrede, industrije, građevine, infrastrukture, odbrane i sigurnosti.

Smatra kako je vrlo važan i razvoj kulturoloških odnosa.

”Želim istaći da Turci koji žive u Makedoniji imaju pravo da razvijaju svoj jezik i kulturu. Ovaj primjer koji spaja razlike u Makedoniji je jedan od vrijednosti koje ćemo moći ponuditi EU-u i NATO-u”, rekao je Zaev.

Vjeruje kako će dolazak turskih investitora u Makedoniju, upoznavanje zemlje i razmatranje mogućnosti za investicije biti korisni za građane obje zemlje.

Zaev se osvrnuo i na spor oko imena koji imaju sa Grčkom.

”O tome smo razgovarali i sa premijerom. Republika Turska podržava i zalaže se za rješenje koje će biti prikladno za obje strane. Rješenje pogodno za NATO i EU, bit će pogodno i za nas“, rekao je Zaev koji je kazao kako se nadaju podršci prijatelja u pronalasku rješenja s obzirom da spor oko imena s Grčkom traje 25 godina.

Upitan da li će Makedonija poduzeti korak da se spriječi korištenje Makedonije kao tranzitnog područja od strane pripadnika FETO-a prema Evropi, Zaev je kazao kako pružaju punu podršku Turskoj u borbi protiv ove terorističke organizacije.

”Podržavamo predsjednika Republike Turske i sve institucije. Uzet ćemo u obzir i sve međunarodne sporazume kada je riječ o ovom pitanju. Kakve god mjere poduzeli, želimo dokazati turskoj vladi i građanima da im je Makedonija istinski i bliski prijatelj. Poduzet ćemo sve potrebne mjere. Moramo to uraditi i za interese državljana Makedonije i za razvoj ovog velikog prijateljstva“, kazao je Zaev.

(Vijesti.ba / AA)

Popularno