Zabrana interneta je zlostavljanje djeteta?!

Jedna od najčešćih zabluda koje roditelji imaju je da korišćenje ovih uređaja vodi u zavisnost

Ako vam naslednik kom ste zabranili da koristi tablet ili računar zaprijeti da će vas tužiti za zlostavljanje, nemojte se iznenaditi. Jer, izgleda da nije daleka budućnost kad će se zabrana korišćenja računara posmatrati kao zlostavljanje.

Mnogi stručnjaci upozoravaju da pretjerano korišćenje mobilnih telefona, tableta, računara ostavlja pogubne posledice na fizičko i mentalno zdravlje djeteta. Ali sociolog Elis Kešmor čija knjiga "Društvo ekrana" uskoro izlazi misli suprotno. Prema njegovim riječima, ekrani su realnost današnjeg odrastanja, a zabrana da se oni koriste može negativno uticati na društveni razvoj djece, spriječiti njihovo sazrijevanje, pa je samim tim ekvivalentna zlostavljanju.

Analizirajući podatke 2.000 korisnika o tome kako koriste internet, sociolog je zaključio da su rizici preuveličani i zapravo mnogo manji od obrazovnih i društvenih prednosti.

  • Zamislite da roditelji zabrane naslednicima da čitaju i razgovaraju sa drugom djecom, crtaju, plešu, igraju obrazovne igre. Ako bi to uradili, bili bi optuženi za neku vrstu zlostavljanja. A iste te stvari djeca rade na ekranima - ističe Kešmor.

Prema njegovim riječima, jedna od najčešćih zabluda koje roditelji imaju je da korišćenje ovih uređaja vodi u zavisnost. To nije tačno, kaže Kešmor i dodaje da nismo na ekranima zato što smo zavisni već zato što od njih dobijamo ono što nam je potrebno.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram