Connect with us

Biznis i ekonomija

Za četiri dionice autoputa u BiH dodatnih 750 miliona eura

Published

on

Na Trećoj investicionoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Londonu potpisan je dodatni sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/ u iznosu od 750 miliona eura za četiri dionice na auto-putu “5c” u dužini od oko 70 kilometara, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Od ovih sredstava 500 miliona eura biće utrošeno na teritoriji Federacije BiH, a 250 miliona eura na teritoriji Republike Srpske.

Na ovaj način biće kompletirana važna dionica koja će povezati prostor cjelokupne BiH i omogućiti nove investicije, jači protok robe i ljudi, a na kraju i ekonomski razvoj BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić rekao je na konferenciji, koju organizuje EBRD, da je za BiH i cijeli region važno da su svi razumijeli da je nedostatak, prije svega transportne infrastrukture, jedan od najvećih razloga usporenog ekonomskog razvoja regiona i da je to fokus daljeg djelovanja kako EBRD-a, tako i Evropske investicione banke.

Zvizdić je istakao da BiH ima značajne potencijale u bogatim prirodnim resursima i da se kvalitetnim projektima može dodatno podstaći privredni razvoj BiH i regiona.

Prema njegovom mišljenju, zemlje zapadnog Balkana treba da definišu zajedničke interese i da ih u narednom periodu pretoče u regionalne projekte.

Konferenciji prisustvuju i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, premijeri Albanije Edi Rama, Makedonije Zoran Zaev, Srbije Ana Brnabić, Crne Gore Duško Marković i samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj.

Popularno