Za 40 godina svi Amerikanci debeli?

NJUJORK , Ukoliko se trend iz prethodne tri decenije nastavi, moglo bi se desiti da kroz četrdeset godina svi odrasli Amerikanci imaju višak kilograma, predviđa federalna Agencija SAD za istraživanje zdravstvene zaštite.
Stručnjaci ipak ističu da je, imajući u vidu genetske i psihološke uticaje, nemoguće da baš 100 odsto Amerikanaca budu kroz četiri decenije debeli, ali da je dovoljno alarmantno što je to pravac u kome društvo u ekonomski najrazvijenijoj zemlji svjeta ide. Uostalom, već sada čak dve trećine odraslih građana SAD imaju višak kilograma, prenosi Rojters.
Neke etničke grupe u SAD sklonije su gojaznosti od drugih. Tako se procjenjuje da trenutno 78 odsto Amerikanki afričkog porekla ili ima višak kilograma ili je gojazno. Do 2034. sve odrasle žene iz ove grupe mogle bi da imaju višak kilograma kao i 90 odsto američkih muškaraca meksikanskog porekla.
Računa se da će već do 2030. godine 86 odsto svih odraslih Amerikanaca imati višak kilograma, dok će više od polovine, odnosno 51 odsto, biti gojazno.
Nije u pitanju samo estetika, ni veći konfekcijski broj, upozoravaju stručnjaci. Troškovi zdravstva, koji su u direktnoj vezi sa gojaznošću, će se, prema najkonzervativnijim procjenama, udvostručavati na svakih deset godina. Predviđa se da će 2030. godine iznositi 957 milijardi dolara, odnosno da će se na posljedice gojaznosti trošiti svaki šesti dolar u američkom zdravstvu.
Stručnjaci naglašavaju da ovakve prognoze ukazuju na nužnost da Amerikanci što više promjene način života, s tim što to ne treba da bude samo individualni napor, već pravi društveni projekt.
“Nije dovoljno samo reći jedite manje a vežbajte više” kaže dr. Lan Lijang iz pomenute agencije. Između ostalog, nužno bi bilo, navodi dr. Lijang, obezbjediti na lokalnom nivou uslove kako bi Amerikanci svakodnevno mogli u mnogo većoj mjeri nego dosad da pješače. Potreban je, da bi se Amerikanci manje gojili, takođe i angažman industrije hrane na ponudi zdravijih i manje kaloričnih proizvoda, ističu medicinski stručnjaci.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram