Connect with us

Gamezone

Xbox Scorpio podržavat će FreeSync tehnologiju

Published

on

Osim što će imati bijesan hardver, Scorpio će po prvi puta u svijet konzola donijeti AMD-ovu tehnologiju stabilnijeg prikaza slike.

Premda će Xbox Scorpio imati dosta snažan hardver ispod haube, nije baš realno očekivati da će svaku igru pokretati u glatkih 60 sličica po sekundi u 4k rezoluciji. U tom pogledu bilo bi zadovoljavajuće kada bi se igre izvodile iznad 30 sličica po sekundi, ali tu onda dolazimo do drugog problema – današnji televizijski ekrani jednostavno nisu pogodni za osvježavanje slike u rasponu između 30 i 60 fps-a.

Znatan dio igrača taj problem ne primijeti – postoje čak i oni koji tvrde da nema razlike između 30 i 60 fps-a. Međutim, zgodno je čuti da Microsoft nije htio prepustiti stvar slučaju te su Xbox Scorpio razvili tako da bude kompatibilan s AMD-ovom FreeSync tehnologijom koja je poznata PC igračima.

Ono što FreeSync omogućava jest da se igre izvode na stabilnijem fps-u i da im nije potrebna v-sync opcija. Riječ je o tehnologiji adaptivnog osvježavanja slike zbog koje u igrama ne morate brinuti o tzv. screen tearingu ili o malom trzuckanju ako se igra izvodi između 30 i 60 sličica po sekundi.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=t18QbBdPK-8]

Microsoft je za Xbox Scorpio rezervirao FreeSync 2 standard što znači da će se prednosti ove tehnologije moći iskoristiti u kombinaciji 4K/HDR ekranima. S obzirom da se sadržaj ne mora posebno prilagođavati FreeSyncu, od njega bi koristi mogli imati svi postojeći sadržaji uključujući i starije igre.

Međutim, šanse su da vi nećete imati koristi od FreeSync kompatibilnosti s obzirom da će ta tehnologija na Scorpiu biti ograničena na HDMI 2.1 standard. Televizori s podrškom za HDMI 2.1 tek dolaze, a slična je situacija i s monitorima. U slučaju da imate nešto stariji monitor s FreeSync tehnologijom, njega nećete moći iskoristiti za Xbox Scorpio jer ti monitori koriste DisplayPort umjesto HDMI-ja, a Scorpio nije nadazdan da koristi DisplayPort.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=y4FQbVwirKM]

(HCL.hr)

Popularno