Connect with us

Svijet

Washington Post: UAE stoji iza hakiranja katarskih medija

Published

on

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) stoje iza hakiranja društvenih mreža i medija katarske Vlade koje je rezultiralo objavom lažnih citata povezanih s katarskim emirom, što je izazvalo zaljevsku diplomatsku krizu i izolaciju Katara, objavio je Washington Post, citirajući američke obavještajne izvore.

Kriza u Zaljevu eskalirala je 5. juna kada su Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli odnose i blokirali Katar zbog optužbi za navodnu podršku terorizmu, što vlasti iz Dohe negiraju.

Washington Post navodi da je katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani lažno citiran kako hvali Hamas i govori da je Iran “islamska sila”.

Katarski mediji su hakirani 24. maja, a Washington Post piše da su američki obavještajni zvaničnici saznali prošle sedmice da su visoki zvaničnici Vlade UAE-a dan prije toga raspravljali o planiranom hakiranju.

Nakon toga, nekoliko arapskih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom zabranilo je rad katarskih medija, prije nego što su konačno prekinuti diplomatski odnosi s Dohom.

Abu Dhabi je odbacio optužbe, a njihov ambasador u Washingtonu nazvao je lažnim posljednje medijske navode.

“UAE nije imala nikakvu ulogu u navodnom hakiranju opisanom u članku”, navodi se u saopštenju.

U rješavanju spora među zaljevskim zemljama učestvovao je i američki državni sekretar Rex Tillerson, koji je prošle sedmice boravio u Saudijskoj Arabiji. On je tom prilikom naglasio potrebu za kompromisom i rekao da bi ova kriza mogla destabilizovati napore u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

(Cafe.ba / Anadolija)

Popularno