Vučić: Pokušaću Trampovim ljudima da ukažem na stanje na Kosmetu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u narednih 10 dana pokušati da razgovara sa nekim od najbližih saradnika predsjednika Donalda Trampa, da ukaže na “nasljeđe” vašingtonskih demokrata na KiM i da zatraži podršku za kompromisno rješenje.

FOTO: Tanja Valić


– Ponovo ću uputiti poziv u pisanom obliku predsjedniku Donaldu Trampu. Pokušaću da razgovaram sa njegovim najbližim saradnicima o situaciji na Kosovu i Metohiji i tražim podršku za kompromisno rješenje – rekao je Vučić.


Vučić je rekao da je jasno da SAD, ali i Njemačka i druge zemlje Kvinte, stoje iza Kosova, što predstavlja ključni problem za nas, mada, kako je primijetio, s vremena na vrijeme volimo da se odvojimo od stvarnosti i zamišljamo da oni to ne čine.


Pokušaće, kaže, da u razgovoru s višim američkim funkcionerima ukaže kakvo nasljeđe je ostavila bivša, demokratska administracija u Vašingtonu, šta su radili Bil Klinton i Medlin Olbrajt.


On je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše jučerašnji događaj u Prištini, ali i izjavu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera da je Vašington uvijek na strani Kosova.


Podsetio je da je i sam na to ukazivao često u prošlosti, ali i da smo u proteklom periodu imali više povučenih priznanja nego što je bilo novih priznanja tzv. Kosova.


– Jedna mala Srbija kada je snažna, čvrsta, kada ima ugled može da postiže ograničene, ali određene rezultate. Za razliku od Srbije koja je bila srušena i zgažena i koja je sa samo tri saopštenja reagovala protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova – ukazao je Vučić.


Što se proslave u Prištini tiče, rekao je da nije bilo mnogo ljudi, zbog potpuno fragmentisane političke scene, na kojoj postoji više partija sa podrškom od oko 18 odsto.


– Teško je u takvoj situaciji raditi. Hašim Tači je dovodio svoje ljude, a Haradinajevi nisu htjeli da učestvuju, i uz to je postojao tihi, a ne javni bojkot Mustafe. Sve je to za unutrašnju upotrebu uz zahvalnost SAD i priču da su vjerni saveznici Amerike. Neka Amerikanci sami pocjenjuju da li je to tako – podvukao je predsednik.


On je istakao da Srbija mora da bude vjerna sebi, svom narodu, da poštuje svoje prijatelje i da nema neprijatelje, a da sa onima koji su nam bili neprijatelji imamo uravnotežene i bolje odnose.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram