Connect with us

Politika

Vučić o dolasku u Sarajevo: Sačuvati mir i sigurnost

Published

on

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić učestvujući na Kopaonik biznis forumu istakao je da je za dalji napredak Srbije, jako važan faktor- odnosi u regionu.

 

“Ne pričaju na Zapadu odakle dolazi najveći broj investitora – kriza je u Makedoniji, već kriza je na Balkanu. Nama nijedan sukob i nijedno trvenje na Zapadnom Balkanu ne odgovara i sve što možemo da uradimo čini i se da je važno da bismo sačuvali mir i sigurnost. To je jedan od razloga što idem u Sarajevo iako, da li mi se ide poslije ove tužbe za genocid, naravno da mi nije prijatno i naravno da nije jednostavno, ali računam da je uvijek bolje da razgovarate sa nekim nego da ulazite u sukob i mislim da je važno da takvu vrstu klime pravimo”, kazao je Vučić danas.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je dolazak u Sarajevo na mini samit premijera zemalja Zapadnog Balkana koji će se održati 16. marta.

“Čeka me vjerovatno put u Sarajevo za nekoliko dana gdje će se svi sa Balkana zajedno sastati. A hoću da idem, ne zato što mi je lako, ne zato što je jednostavno, već zato što hoću da štitim i čuvam interese Srbije na svako mjestu”, kazao je aktuelni premijer Srbije na mitingu u Mladenovcu.

On je dodao da regionu predstoji turbulentan period, ali je naglasio da postoje granice koje Srbija ne prelazi “i nikad neće preći”.

Gostujući na Televiziji Pink u Beogradu, Vučić je govorio o ovoj posjeti Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

“Zaista mislim da ključ mira jeste u razgovoru sa Bošnjacima. Pitate me da li ću ići u Sarajevo i poslije ovoga? Lomio sam se, pričao sam i sa Tomislavom i sa svima drugima. Mislio sam da nema nikakvog smisla da idem… A ljudi šta da radimo? Bolje je da sto godina razgovaramo nego da jedan dan ratujemo. Ići ću u Sarajevo“, kazao je Vučić.

Domaćin Samitu bit će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Očekuje se prisustvo svih premijera država zemalja Zapadnog Balkana, a razgovori će biti i o turbulentnom političkom periodu kroz koji prolazi trenutno gotovo sve zemlje regije.

Izvor: N1

Popularno