Connect with us

Politika

Vučić: Borićemo se za svoje nacionalne interese u UN

Published

on

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Vladičinom Hanu da će se Srbija truditi da sačuva objektivnost i statusnu neutralnost u UN i da će nastaviti da se bori i čuva svoje nacionalne interese.

Vučić je naglasio da ne iznenađuje to što su Velika Britanija, Francuska i SAD podržale inicijativu Prištine da Unmik napusti teritoriju Kosmeta i podsjetio da su te velike zemlje već nekoliko puta tražile smanjenje snaga UN na tom području.

“Sa druge strane, mi se tome suprotstavljamo i za to imamo podršku Rusije i Kine”, rekao je Vučić novinarima.

Kada je riječ o ustavnim promjenama, Vučić je naglasio da je vrijeme da se u Srbiji počne razgovarati o ozbiljnim temama, da se svi posvete budućnosti i da budu odgovorni.

“U ustavne promjene ćemo ući ukoliko budemo imali široki konsenzus. Mislim da je sazrelo vreme za ljude koji misle na budućnost. Zadovoljan sam dosadašnjim dijalogom i čuo sam neke predloge. U normalnim zemljama se razgovara”, naveo je predsjednik Srbije.

Govoreći o pitanju Kosova i Metohije i mogućnosti da ono bude riješeno prema takozvanom “kiparskom modelu”, Vučić je rekao da one koji izlaze sa takvim prijedlogom u stvari treba pitati – šta je to “kiparski model”.

“Da li bismo mi po tom modelu bili Turci ili Grci? Valjda Turci, jer su Grci većina. `Kiparski model` znači da bismo imali zamrznut konflikt narednih 100-200 godina. `Kiparski model` je borba za teritoriju. Da li hoćete to?”, upitao je Vučić.

On je ocijenio da svaki zamrznuti konflikt može da se odmrzne, dodajući da se stoga zalaže za dogovor sa Albancima.

(Srna)

Popularno