VRUĆINA U MENOPAUZI Žene se kupaju u ledenoj vodi kako bi se izborile sa napadima

Grupa žena koje plivaju u hladnim vodama izjavile su da im to pomaže kod efekata menopauze, a neke su izjavile da im ovo kupanje na 6 stepeni Celzijusovih pomaže i u poboljšanju mentalnog zdravlja.

Menopauza je prirodan događaj u životu svake žene, a predstavlja kraj fizioloških menstrualnh krvaranja, odnosno kraj reproduktivne dobi ženi. Simptomi mogu uključivati ​​noćno znojenje, navale vrućine, neraspoloženje ili netrpeljivost i probleme s pamćenjem, piše Kliks.

Seksualni život takođe može biti pogođen smanjenim seksualnim nagonom, suhoćom materice i nelagodom tokom seksa. Menopauza se obično javlja između 45 i 55 godina starosti, kada je ženski nivo estrogena niži.

-Nisam ni primijetila da ulazim u menopauzu kada se to dogodilo nekoliko godina prije. Pročitala sam priče o ženama koje su u menopauzi postale anksiozne ili im je dijagnostikovana depresija. Nisam željela da mi se to dogodi, pa sam shvatila da moram učiniti nešto kako bih bila aktivna- rekla je jedna od plivačica Elison Oven.

Alison je prošlog ljeta napustila posao podučavanja kako bi se brinula o svojoj kćerki koja ima cerebralnu paralizu. Međutim, ubrzo je počela da ide na plivanje u ledenoj vodi.Nakon što se počela kupati kod poluotoka u Gover u Svanseiju, Alison su kontaktirale druge žene koje su takođe željele da učestvuju.

– Početak je veoma uzbudljiv. Budi u vama dijete i podsjeća vas na ono što ste bili prije nego što ste imali djecu, prije nego ste počeli raditi, digli kredit – rekla je Elison.

Kazala je i kako potrebno ostati 91 sekundu u vodi kako bi se tijelo počelo prilagođavati.

Žene koje s njom plivaju toliko su oduševljeno prihvatile ovu ideju da su formirale improviziranu grupu “The Gower Bluetits”, izdanak sličnog plivačkog kluba u Pembrokeširu.

Sada već dvadesetak žena pripada ovoj grupi.

-Prolazim kroz menopauzu. Osjećam da mi je mnogo lakše od kako sam počela da plivam. Ne znojim se više kao prije, a nivo moje anksioznosti više nije tako veliki- rekla je plivačica Patrišia Vudhaus.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram