Vozači oprez - smanjena vidljivost zbog magle

BANjALUKA - Auto-moto savez Republike Srpske upozorio je vozače na jutarnju maglu koja smanjuje vidljivost na većini puteva u kotlinama i uz riječne tokove, te pozvao na pojačan oprez.

FOTO: cafe.ba

Magle ima na auto-putu Tarčin-Zenica, na putnim pravcima na području Doboja, Sarajeva, Zenice, Tuzle, te na magistralnim putevima Konjic-Jablanica-Prozor, Lašva-Travnik, Bihać-Ključ-Sanski Most i Kupres-Livno.

Vozačima se skreće pažnja i na moguću poledicu u višim predjelima i preko planinskih prevoja, kao i na povećanu opasnost od odrona na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina.

Na dionici puta Caparde-Zvornik-Bratunac kreće se vangabaritnprevoz, pa se vozačima skreće pažnja da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Mjesta na kojima se izvode radovi propisno su obilježena privremeno postavljenom signalizacijom kojom je regulisan saobraćaj.

Radovi usporavaju saobraćaj na magistralnom putu kroz Laktaše, gdje je u toku izgradnja kružnog toka, a vozila se preusmjeravaju na obilazne puteve u neposrednoj blizini. Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj preusmjerava se na auto-put. Iz pravca Gradiške to je petlja Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke kod hotela “Ćubić”, iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši.

AMS preporučuje vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put “Deveti januar” i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Radovi se izvode i u tunelu Brčigovo na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača, Crkvina-Modriča, te na putevima na području Banjaluke, Kotor Varoša i Vlasenice.

I dalje su aktuelne izmjene u odvijanju saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, zatim na magistralnim putevima Krupac-Bogatići u opštinama Istočna Ilidža i Trnovo, te Karakaj-Drinjača, Drinjača-Milići-Vlasenica, te od Modriče prema Doboju.

Na regionalnim putevima radovi se izvode na dionicama Šipovo-Novo Selo na granici sa Federacijom BiH /FBiH/ Šekovići-Donje Caparde, Tedin Han-Križ na granici sa FBiH, Ukrina-Klupe u mjestu Šnjegotina, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika, dok su klizišta usporila saobraćaj na dionici Ukrina-Gornja Vijaka.

U FBiH je zatvorena dionica auto-puta Zenica jug-Zenica sjever zbog radova na mostu Klopče.

Na dionici Prozor-Jablanica zbog radova je obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila mase iznad sedam i po tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu, a vozila se preusmjeravaju na alternativne pravce.

Dionica auto-puta Zenica jug-Zenica sjever zatvorena je za saobraćaj u oba smjera.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Vitez-Travnik /Kaonik-Nević Polje/, Sarajevo-Tuzla /Olovske Luke i Husino/, Drvar-Bosansko Grahovo, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Vozačima se savjetuje oprezna i sporija vožnja, a iz AMS-a podsjećaju vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram