Vozači oprez: Magla i snijeg usporavaju saobraćaj

BANJALUKA - Magla jutros mjestimično smanjuje vidljivost na putevima na području Prijedora i na putnom pravcu Vlasenica-Han Pijesak, dok je u Donjem Podrinju počeo padati snijeg, pa se vozačima skreće pažnja na maksimalno opreznu i sporiju vožnju, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Prohodnost većine puteva je zadovoljavajuća, a intenzitet saobraćaja jutros slab.

U Federaciji BiH snijeg pada u višim planinskim predjelima, a na putnom pravcu Kupres-Livno ima ga ugaženog ili raskvašenog na kolovozu.

Magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Ripač-Vrtoče, Ključ-Sanski Most-Prijedor i Lašva-Travnik.

Na dionici Hrgovi-Donji Blaževac-Lončari-Lepnica kreće se vangabaritni teret, pa se vozačima skreće pažnja da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Mjesta na kojima se izvode radovi obilježena su privremeno postavljenom signalizacijom kojom je regulisan saobraćaj.

Na dijelu regeionalnog puta u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom trakom. Učesnicima u saobraćaju preporučuje se da koriste alternativne pravce.

Radovi se izvode na magistralnom putu kroz Laktaše, gdje je u toku izgradnja kružnog toka, a vozila se preusmjeravaju na obilazne puteve u neposrednoj blizini. Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj preusmjerava se na auto-put. Iz pravca Gradiške to je petlja Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke kod hotela "Ćubić", iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši.

AMS preporučuje vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put "Deveti januar" i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Radovi se izvode i u tunelu Brčigovo na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača, Crkvina-Modriča, te na putevima na području Banjaluke, Kotor Varoša i Vlasenice.

Na regionalnim putevima radovi se izvode na dionicama Kotor Varoš-Kneževo u mjestu Živinice, Ukrina-Klupe u mjestu Šnjegotina, dok je zbog klizišta usporen saobraćaj na dionici Ukrina-Gornja Vijaka.

U FBiH na dionici Prozor-Jablanica zbog radova je obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila mase iznad sedam i po tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu, a vozila se preusmjeravaju na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih čekanja. Granični prelaz Metaljka otvoren je u vremenu od 07 do 19 časova.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram