Connect with us

Auto moto

Volvo XC60 stiže na tržište ovog ljeta

Published

on

Volvo je u Ženevi predstavio drugu generaciju svog popularnog SUV-a XC60 koji ovog ljeta stiže na tržište u borbu s osvježenim Audijem Q5.

Druga generacija Volva XC60 prema mnogima jedan je od najatraktivnijih noviteta salona automobila u Ženevi, naravno izuzmemo li egzotiku i koncepte. U svakom slučaju, novi XC60 prati dizajn započet na XC90 s kojim dijeli i platformu, ali je više od tek smanjene verzije većeg modela.

Naprijed se i na njemu ističe prepoznatljiva maska koju uokviruju svjetla s nešto izduženijim “Thorovim čekićem” od LED dnevnih svjetala. Poklopac motora je relativno dug, a linija krova prilično vodoravna.

Ne zvuči zanimljivo, ali sjajno izgleda. Zadnja svjetla imaju poveznicu s prethodnom generacijom, a dobila su i vodoravan dodatak koji ulazi duboko u poklopac gepeka.

Unutrašnjost je ukrašena slično hvaljenoj i nagrađivanoj unutrašnjosti XC90 – jednostavno i funkcionalno, a tu su i središnji osmoinčni ekran osjetljiv na dodir, kao i 12,3-inčni ekran umjesto klasične ploče s instrumentima.

Nova je generacija XC60 u odnosu na prethodnika narasla za 62 mm u dužinu i 12 milometara u širinu, a niža je za 14 milimetara. Od povećanja međuosovinskog razmaka za 91 mm profitirali su putnici na zadnjim sjedalima koji imaju više prostora za noge.

Ponuda motora sastoji se od širokog raspona dvolitrenih četverocilindraša. Dizelaš iza oznake D4 ima 190 KS, dok se iza značke D5 krije 235 KS snažan motor.

Benzinski T5 ima 254 KS, a T6 koji uz turbopunjač ima i kompresor razvija 320 KS. Vrhunac ponude je plug-in hibrid T8 Twin Engine koji razvija 407 KS i s kojim Volvo XC60 od 0 do 100 km/h stiže za samo 5,3 sekunde.

Naravno, Volvo je već decenijama pojam bezbjednosti, pa je XC60 očekivano bogato opremljen najmodernijim sigurnosnim sistemima uključujući i novu funkciju dodanu sistemu automatskog kočenja City Break koja može izbjeći potencijalni sudar. U ponudi će se naći i sistem koji promatra i upozorava na opasnosti od vozila nazad, kao i poluautonomni sistem Pilot Assist.

Proizvodnja nove generacije XC60 započinje u aprilu. Automobili se praktično mogu naručiti odmah, a prve isporuke će kupcima u Evropi krenuti ovog ljeta

Popularno