Vlast i opozicija bez saglasnosti čak i o odlasku OHR-a

BANjALUKA - Vladajuće i opozicione stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske imaju toliko suprotstavljene stavove da ne mogu da nađu zajedničku riječ čak ni kada je u pitanju rad Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

FOTO: Glas Srpske

Kolegijum NSRS usvojio je dopunu dnevnog reda 14. redovne sjednice koja je zakazana za 9. februar sa tačkom koja glasi “Informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 2009 – 2020. godine”. U Informaciji se, između ostalog navodi da je visoki predstavnik u prethodnim godinama prisvojio neograničena izvršna, zakonodavna i sudska ovlašćenja koja ne podliježu nikakvoj reviziji i da je donosio odluke koje nemaju nikakvo uporište u Aneksu H Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Pored kršenja činjenjem, visoki predstavnik je kršio Dejtonski sporazum nečinjenjem, odnosno nije ispunjavao obaveze koje su predviđene Aneksom H. Ovakvo djelovanje visokog predstavnika je potpuno neustavno, nezakonito i nelegitimno i dovodi do povrede ustavno-pravnog poretka BiH - navodi se u informaciji.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić kaže da šef OHR-a ima obavezu da “periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma u vezi sa zadacima predviđenim u ovom sporazumu”.

- To se navodi u informaciji koju smo predložili, ali predstavnici opozicionih stranaka na skupštinskom kolegijumu su bili suzdržani i nisu podržali da se to uvrsti u dnevni red. Ne znam kako će se ponijeti na samoj sjednici, ali zaista ne vidim u čemu oni vide problem - kaže Žunić.

On ističe da je Republika Srpska direktni potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma na osnovu čega ima pravo da traži podnošenje izvještaja o sprovođenju mirovnog sporazuma.

- Ako je ovo kraj mandata Valentina Incka, kao što smo čuli sa nekoliko važnih adresa, onda bi bilo potpuno logično da on podnese izvještaj o napretku BiH u periodu u kojem je bio na čelu OHR-a. Neka kaže kako je on doprinio da BiH bude uređenija zemlja - kaže Žunić.

S druge strane, šef poslanika SDS-a Miladin Stanić kaže da su opozicionari bili suzdržani prilikom uvrštavanja pomenute informacije u dnevni red zato što nije bilo nikakvog dogovora prije toga.

- Ako u SNSD-u smatraju da je to značajno, onda su trebalo napraviti dogovor sa svim strankama iz Republike Srpske i to je razlog zašto nismo glasali za to. Pored toga, Valentin Incko neće podnijeti tu informaciju zato što ne doživljava ozbiljno Milorada Dodika. Kakav god bio OHR, oni drže do nekog reda i diplomatije i zato sam siguran da Incko neće podnijeti taj izvještaj - kaže Stanić.

On dodaje da kod nas ne postoje institucije, jer se sve pita jednog čovjeka, ističući da je lider SNSD-a pokazao da ne uvažava NSRS, pa pita zašto bi je uvažavao neko drugi.

Informacija

U informaciji koja je uvrštena na dnevni red redovne sjednice republičkog parlamenta navodi se da je “Narodna skupština RS Rezolucijom od 15. oktobra 2008. godine kao strana Sporazuma o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma (Aneksa 10) pozvala OHR da izvijesti RS kao zainteresovanu stranu o sprovođenju tog Sporazuma”.

Međutim, visoki predstavnik nikada nije izvršio svoje obaveze i nikad nije podnio izvještaj Vladi Republike Srpske.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram