Connect with us

Politika

Vlada RS optužuje Šarovića za prenos nadležnosti

Published

on

“Važno je, radi približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji da imamo uspostavljene i registre i uspostavljen informacioni sistem sa jednom centralnom bazom”, rekao je juče Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH (SDS).

Nema centralne baze i jedinstvenog registra poljoprivrednih gazdinstava i Mirko Šarović zagovara prenos nadležnosti, podvlače u Vladi Srpske izrevoltirani njegovom jučerašnjom izjavom. Juče ministarstvo, a danas premijerka tvrde da je stavljanjem na dnevni red sjednice Savjeta ministara informacije o potrebi uspostavljanja registra ali i informacionog sistema na bh. nivou – Šarović prekršio Ustav Bosne i Hercegovine.

“Ako treba da izvještavate o određenim stvarima u čemu je problem da povučete podatke iz Republike Srpske, povučete podatke iz Federacije – i možete da napravite onaj izvještaj koji bi trebao da ide eventualno kad je u pitanju poljoprivreda”, izjavila je   Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS (SNSD).

Šarović danas okreće ploču i tvrdi da u njegovim tvrdnjama nema ništa sporno. Kaže da registri i trebaju da budu entitetski – ali da se kasnije moraju objediniti na jednom mjestu. Kao primjer navodi aktuelnu rusku blokadu za izvoz voća.

“Za trgovinu sa Ruskom Federacijom neophodno je da se taj registar objedini na jedno mjesto. Znači, oni su entitetski – to niko ne dovodi u pitanje ali kontakt tačka za trgovinu voćem i povrćem sa ruskom federacijom je Uprava za zaštitu zdravlja bilja. Tako je definisano zakonom”, rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH (SDS).

“Ono što je suština je da se treba omogućiti, radi različitog međunarodnog izvještavanja povlačenje podataka iz različitih centara, iz različitih… a ne da se objedini u jedan registar jer za tim nema potrebe”, rekla je Željka Cvijanović.

Upravo su Uprava za zaštitu bilja, koju spominje Šarović, zajedno sa Kancelarijom za veterinarstvo, jedine dvije institucije iz poljoprivrednog sektora koje su centralizovane i funkcionišu na bh. nivou. Još prije desetak godina se pričalo i o formiranju jedinstvenog ministarstva poljoprivrede ali, zbog protivljenja iz Srpske, takva ideja nikad nje realizovana.

Popularno