Connect with us

Bosna i Hercegovina

“Vještačenje ne traje danima, već 15-20 minuta”

Published

on

Mondo

Još ne znamo da li je primjerak Dejtonskog sporazuma koji je pronađen u Palama falsifikat ili original niti javnost ima tačnu informaciju da li Predsjedništvo BiH posjeduje ili ne original Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Primjerak sporazuma pronađen je 31. oktobra na Palama, u porodičnoj kući Željka Kuntoša kojeg su uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske. Prije sedam dana u Okružnom sudu u Banjaluci je otvorena fascikla oduzeta od Kuntoša u kojoj je primjerak Dejtonskog sporazuma. Tužilac je dokument uputio na prevođenje i vještačenje koje još traje u Kriminalističko-tehničkom centru MUP RS.

„Vještačenje još nije završeno“, kaže Dragica Tojagić, portparol Posebnog odjeljenja republičkog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta RS u Banjaluci.

Dane Branković, direktor Forenzičkog centra u Banjaluci i predsjednik Udruženja forenzičara iz grafičko-grafoskopske oblasti za Mondo kaže da se vještačenje, odnosno utvrđivanje originalnosti takvog dokumenta može uraditi za 15-20 minuta.

“To se utvrdi za koju minutu. Stavi se pod mikroskop i odmah se utvrdi da li je originalna izvedba ili je skenirana pa reprodukovana sa određenim laserskim kolor-štampačima“, objasnio je Branković.

On kaže da se u ovakvim slučajevima ne vrši grafološko već grafičko-grafoskopsko vještačenje autentičnosti potpisa na dokumentu.

“Utvrđuje se da li je potpis originalan, a originalan je ako je izveden, recimo sa hemijskom olovkom pa se pomoću mikroskopa utvrdi da su to pigmenti tinte hemijske olovke. S obzirom da se sa hemijskom olovkom vrši pritisak na podlogu za pisanje onda je po liniji izvedbe potpisa prisutno udubljenje u debljinu papira, a ako se potpisuje na mekoj ili polutvrdoj podlozi, onda je na poleđini potpisa prisutno izbočenje. To su elementi autentičnosti originalne izvedbe. Ako je u pitanju naliv-pero onda se utvrđuje kakva je tinta i opet imaju specifičnosti linije u izvedbi potpisa. Ima određen pritisak i izgled linije kod mijenjanja smjera itd“, detaljno oslikava Branković proces vještačenja dokumenta na kojem bi trebalo da se nalaze potpisi Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, kao i potpisi tadašnjih predstavnika EU, Francuske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

dejton, dejtonski sporazumFoto: YouTube/ScreenShot

Podsjećamo, Miljkan Pucar, advokat osumnjičenog Željka Kuntoša je nakon što su dokumenti pregledani, izjavio je da se na prvi pogled radi o fotokopijama i da dokumenti „ni blizu ne izgledaju kao onaj dokument Dejtonskog sporazuma koji je objavljen ranije na internetu“.

Istinu bi bilo lakše utvrditi ako se dokument koji se vještači uporedi sa originalom, a koji navodno postoji negdje u arhivi Predsjedništva Bosne i Hercegovine o čemu još uvijek ne postoji zvanična povrda i pored stalnog insistiranja novinara.

(Mondo.ba)

Popularno