Više od 2.000 Njemaca u štrajku: Traže od internet giganta veće plate

BERLIN, Više od 2.000 radnika u sedam distributivnih centara Amazona širom Njemačke stupilo je u štrajk zahtjevajući povećanje plate, saopštio je sindikat Verdi.

FOTO: capital.ba

BERLIN, Više od 2.000 radnika u sedam distributivnih centara Amazona širom Njemačke stupilo je u štrajk zahtjevajući povećanje plate, saopštio je sindikat Verdi.


Iz sindikata je najavljeno da će štrajk trajati bar dva dana.


Štrajk, pod motom “Nema više popusta na naše zarade”, počeo je u noći između nedelje i ponedeljka, a poklopio se sa Amazonovim “Udarnim danom” (Prime Day) kada taj maloprodajni gigant svojim pretplatnicima programa “Prajm” nudi popuste, prenosi agencija Rojters.


“Dok Amazon populariše ‘lov na sniženja’ na svoj ‘udarni dan’ nudeći velike popuste, zaposleni su lišeni zarade od koje žive”, izjavio je stručnjak za maloprodaju iz sindikata Verdi Orhan Akman.


U Amazonu nisu naveli tačan broj zaposlenih koji su u štrajku, ali je rečeno da on nema uticaja na isporuke kupcima.


“Kompanija mora konačno da prihvati kolektivne ugovore o platama za sektore maloprodaje i narudžbina putem imejla”, rekao je Akman.


U Verdiju takođe zahtjevaju da kolektivni ugovori budu obavezujući u čitavom maloprodajnom sektoru u Njemačkoj.


“Univerzalni obavezujući kolektivni ugovor bi se onda primjenjivao i za Amazon”, naveo je Akman.


Amazon upravlja sa 12 skladišta u Njemačkoj, a juče je saopštio da u ovoj godini planira otvaranje još jednog, koje će donijeti više od 2.800 radnih mjesta sa ugovorima o radu na nedređeno vrijeme.


Amazon vodi dugotrajnu borbu sa sindikatima u Njemačkoj koji zahtjevaju bolje plate i uslove za radnike u logističkim centrima, podsjeća Rojters, i dodaje da su sindikati od 2013. godine organizovali česte štrajkove. Tanjug

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram