Foto: Glas Srpske

SARAJEVO - Premijer liga i naredne sezone brojaće 12 članova, odlučio je Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH na sjednici održanoj u Sarajevu.

Članovi ovog tijela raspravljali su o zahtjevima Zvijezde 09 i Čelika za proširenje elitnog takmičenja, ali veoma kratko. Naime, predsjednik FS BiH Elvedin Begić je pročitao dopis iz Evropske fudbalske federacije (UEFA) u kojem je već potvrđeno da je Sarajevo šampion, a da će pored njega u Evropi nastupiti još Željezničar, Zrinjski i Borac, te da u niži rang sele klub iz predgrađa Bijeljine i Zeničani. Istaknuto je da bi proširenje Premijer lige bilo dosta komplikovano i da bi donijelo mnoga pomjeranja u ligama pod ingerencijom Fudbalskog saveza Republike Srpske i FS FBiH.

Zvijezda 09 i Čelik u šampionatu, koji je prekinut zbog pandemije virusa korona, zauzeli su dvije posljednje pozicije i odmah po odluci da neće biti nastavka lige su najavili žalbu tražeći da ona bude proširena sa 12 na 14 klubova. I dok je tim iz etno-sela Stanišići u međuvremenu dobio licencu za takmičenje u narednoj sezoni, Zeničani su zbog teške finansijske situacije ostali bez toliko željenog dokumenta, ali i bez licence za takmičenje u Prvoj ligi FBiH.

- Stav kluba je da niko ne izlazi u javnost dok na našu adresu ne stigne zvanična odluka IO FS BiH - kratko je rekao razočarani predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić.

Još ranije je prvi čovjek ovog kluba najavljivao da će pravdu tražiti ako treba i van granica BiH, tako da se može očekivati da, kada stigne odluka IO FS BiH, čelnici Zvijezde 09 to i urade, mada su objektivno veoma male šanse da nešto bude promijenjeno jer će žrijeb takmičarskih brojeva za sezonu 2020/21. biti obavljen sutra od 12 časova u prostorijama FS BiH.

Na ovoj sjednici je dogovoreno da u narednoj sezoni samo u polufinalu Kupa BiH budu igrane dvije utakmice, a u svim ostalima fazama takmičenja po jedna. Pred polufinale kupa biće donesena odluka ko će biti domaćin finalnog okršaja.

Nova premijerligaška sezona počeće 1. avgusta, a prelazni rok trajaće od 13. jula do 2. oktobra. Dogovoreno je da u narednoj sezoni u zapisniku bude pet umjesto dosadašnja četiri stranca, kao i četvorica igrača do 21 godine, s tim da nijedan od njih ne mora biti u startnoj postavi.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH dao je dozvolu selektoru U-15 reprezentacije Zoranu Erbezu da naredne sezone može sa klupe predvoditi i prvoligaša Srpske Slaviju iz Istočnog Sarajeva. Tako će se Erbez poslije skoro decenije vratiti na kormilo kluba sa kojim je 2009. godine osvojio Kup BiH.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )