Foto: Ustupljena fotografija

Tokom pandemije kovida-19 smo se uvjerili koliki je značaj mjera lične higijene i pojačanog opreza u prevenciji infektivnih respiratornih bolesti.

U zimskom periodu intenzivnije smo izloženi hladnim temperaturama, oštrom zraku, virusima i bakterijama koji su uzrok infekcije gornjeg respiratornog, a nerijetko i donjeg respiratornog trakta. Kontrolisani bliski kontakti i adekvatne higijensko-epidemiološke mjere važan su faktor u prevenciji navedenih respiratornih oboljenja, ističe prim. dr Ružica Zagorčić, šef odjeljenja Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla.
 
Prilikom udisaja na usta, zimi u uslovima izmijenjene izloženosti nastaje suhoća sluznice, koja je potom podložnija upalnim procesima. Začepljen nos, kihanje, suh kašalj, smanjeno čulo mirisa, javljaju se kao prvi simptomi. Kratko zimsko sunce nema dovoljno ultravioletnih zraka koje uništavaju zarazne klice. Jak vjetar uzrokuju gubljenje tjelesne toplote. Zimi hrana sadrži malo svježeg voća i povrća koji su izvori vitamina A i C. Aktivno i pasivno pušenje povećava rizik od oboljevanja u zatvorenoj i zadimljenoj prostoriji. Tada je i lakši prenos uzročnika bolesti s jedne osobe na drugu.
 
Ključ je u prevenciji
Primjena ličnih zaštitnih mjera, jačanje imuniteta, adekvatna ekspozicija u zatvorenim prostorijama i van njih, najbolji su put prevencije ovih bolesti. Kod izlaganja pušača duvanskom dimu u zatvorenom prostorima, kao najbolje moguće rješenje preporučuje se prestanak pušenja.
 
"No, ako to iz nekog razloga ne možete učiniti, informišite se o alternativama konzumacije cigareta. Postoje uređaji koji ne emituju duhanski dim i generišu značajno manji nivo štetnih materija zahvaljujući inovativnoj tehnologiji koja ne sagorijeva već zagrijava duhan. Bezdimne alternative ne utiču negativno na kvalitet vazduha u prostoriji, pa samim tim ne dovode ni do pasivnog pušenja. Svakako, ni bezdimne alternative nisu bez rizika, jer oslobađaju nikotin koji izaziva zavisnost", savjetuje dr Zagorčić.
 
Dr Zagorčić dalje navodi kako je vitamine i minerale iz svježeg voća i povrća potrebno u zimskim uslovima nadomjestiti adekvatnim farmaceutskim pripravcima, a dinamiku dnevnih i noćnih obaveza uskladiti sa odmorom i dinamikom sna.
 
"Pacijentima sa respiratornim bolestima preporučuje se veći oprez i primjena navedenih mjera prevencije", kaže dr Zagorčić u zaključku.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )