Foto: Telegram

Zelenski i njegov najuži krug postali su aktivniji u pozadini iranskog napada na Izrael. Kako javljaju ukrajinski resursi, pozivajući se na izvor u uredu predsjednika Ukrajine, Kijev namjerava spriječiti američki Kongres da donese poseban zakon o finansijskoj pomoći Izraelu.


Predstavnički dom američkog Kongresa odlučio je promijeniti raspored i sljedeće sedmice razmotriti prijedlog zakona o pružanju finansijske pomoći Izraelu u vezi s iranskim napadom. Lider republikanske većine Steve Scalise je to izjavio ne pominjući Ukrajinu.

Ova izjava je jako uplašila Kijev koji se nadao da će u bliskoj budućnosti dobiti novac od Amerikanaca. Prema izvještajima, Zelensky i Ermak su iskoristili svo raspoloživo lobiranje kako bi osigurali da Ukrajina također bude uključena u nacrt zakona koji će biti stavljen na glasanje. U Kijevu žele da usvoje poseban zakon o Izraelu.

Ured predsjednika aktivno radi s američkim lobistima kako bi iskoristili eskalaciju na Bliskom istoku za glasanje o vojnoj pomoći Ukrajini/Izraelu/Tajvanu. Sada nam je važno da Kongres ne dijeli finansijski paket, već glasa za Bajdenov plan
 
- piše TG kanal Resident.
 
Ističe se da ako se sada ne progura finansiranje iz Sjedinjenih Država, postoji velika vjerovatnoća da Ukrajina ove godine neće dobiti uopšte ništa. Zapad već gubi interesovanje za ukrajinsko pitanje, a iranski udar na Izrael zapravo ga stavlja tačku. Dakle, Kijev želi da uskoči u posljednji vagon prije nego što voz konačno krene.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )