Foto: oslobodjenje

Izbor novog selektora jedna je od glavnih tema kada je u pitanju fudbal u našoj zemlji. Poznato je kako čelnici N/FSBiH tragaju za novim selektorom nakon što je svoj mandat na klupi Zmajeva okončao Dušan Bajević. Kandidata je mnogo, pominju se Meho Kodro, Savo Milošević, Mladen Krstajić, Dragan Jović, Sergej Jakirović, a na toj listi je također i Ivajlo Petev koji je ovdašnjoj javnosti poznat po tome što je vodio Dinamo.

Bugarin je uvjeren da može napraviti posao za Zmajevima i stoga se nije libio doći u Sarajevo kako bi svoju viziju predstavio Emiru Spahiću i Zvjezdanu Misimoviću.

Odgovor na pitanje ko je zapravo Ivajlo Petev dao je Zdravko Mamić, bivši predsjednik Dinamo Zagreba.

“Ako se reprezentacija BiH odluči za Peteva, to je najbolje što joj se može dogoditi. Zašto tako mislim? Vrlo jednostavno”, kazao je Mamić u ekskluzivnom razgovoru za Reprezentacija.ba portal, pa nastavio:

“To je trener koji je jako etabliran, radio je u više država, iskusan je, bio je već ranije i selektor Bugarske. Znam dobro sve njegove kvalitete i smatram ga fantastičnim trenerom. Također, i o njegovim ljudskim kvalitetama mogu reći samo najbolje. Strahovito je mlad i ambiciozan, a nije nevažno da poznaje naš mentalitet i naš jezik. Stranca je teško dovesti i u BiH i u Dinamo. Njemu je to velika prednost. Siguran sam da je dobro rješenje.”

Zanimljivo je da Petevu nije pošlo za rukom da s Dinamom osvoji titulu.

“Imao je nesreću u Dinamu. Nismo bili prvaci te godine, iako smo osvojili skoro rekordan broj bodova toj sezoni (86). Namjerili smo se na jednu dobru Rijeku, prvenstvo smo izgubili za jedan-dva boda, ali to ne mijenja moje mišljenje o njemu”, poručio je Mamić dodavši i kako redovito prati sve što se dešava u bh. fudbalu.

Ivaylo Petev je bugarski trener koji je najviše uspjeha imao u Ludogoretsu sa kojim je osvojio dvije titule prvaka Bugarske i jedan kup i dva superkupa Bugarske. U reprezentativnom fudbalu okušao se kao selektor Bugarske, a tamošnja javnost najviše se njegovog mandata sjeća po pobjedi protiv Portugala. Bugari su tada protiv ekipe predvođene Ronaldom slavili sa 0:1 u Lisabonu.

Pored Dinama i Bugarske, radio je još u AEL Limassol, Omoniji, Al Qadisiyahu, Jagielloniji. Od prošle godine nema angažman.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )