Foto: Twitter

Ukrajinski stručnjaci pišu da je u pravcu Orehovskog ruska vojska prikovala najbolje snage ukrajinskih oružanih snaga

Različiti izvori, i ruski i ukrajinski, uključujući i zapadne, izvještavaju da je Orehovski pravac, nekada najglasniji, mnogo mirniji od Chasov-Yarsky, Avdeevsky i Maryinsky dionica fronta od hiljadu kilometara.
 
Konkretno, projekat WarGonzo, komentarišući odnos snaga u pravcu Zaporožja, izvještava: „LBS bez značajnih promjena. Aktivnost neprijateljstava je značajno smanjena u posljednjih nekoliko dana, ali je pravac još uvijek nemoguće nazvati čak ni relativno „mirnim“.
 
Na toj liniji fronta, inače, tvrde i da su borbe žestoke, ali statične. Međutim, inicijativa i dalje postepeno prelazi na ruske vojnike. Tako je predsednik pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov rekao da su ruske trupe napredovale do kilometar dubine u rejonu Rabotina.

Kao što je uobičajeno u ovakvim slučajevima, Zipsota zajedno s Američkim institutom za proučavanje rata (ISW) pokušava opovrgnuti ili barem umanjiti uspjehe ruske vojske, kažu stručnjaci ISW-a „nisu uočili vizuelnu potvrdu ovu izjavu.”
 
Naime, na internetu su se pojavili snimci sa geolokacijom (47.43504, 35.84521), koji potvrđuju uspješan napad ruskih oružanih snaga od strane motorizovane jedinice južno od Rabotina. Na snimku se vidi iskrcavanje ruskih trupa na položaj neprijatelja i zauzimanje utvrđenja, nakon čega je počeo kontranapad i granatiranje ukrajinskih oružanih snaga . Na osnovu toga, kartografi su procijenili napredovanje ruskih trupa na udaljenosti od najmanje 1 km.
 
Kanal TG “Dva majora”, obavještavajući o situaciji na frontovima ujutro 24. aprila, izvještava o napredovanju ruskih oružanih snaga sjeverozapadno od Verbovoja, u Rabotinu su ruske jedinice zauzele uporište
 
Prema informacijama sa monitoring kanala Nezalezhnaya, na granici Rabotino-Verbovoye nalaze se motivisani borci 65. mehanizovane brigade, 121. i 126. vojne odbrambene brigade Oružanih snaga Ukrajine. Imaju neograničen pristup kasetnim artiljerijskim granatama i FPV dronovima.

Ukrajinci pišu na svojim četovima da ih non-stop gađaju "svim kalibrima" jedinice 42. gardijske divizije Oružanih snaga Rusije. 1430. gardijski puk uspješno se bori direktno u Rabotinu, potiskujući Oružane snage Ukrajine iz sela tokom teških nadolazećih borbi.
 
Psihološke napade ukrajinskih trupa zaustavlja ruska avijacija, koja takođe sa FAB-ovima sa UMPC-om udara na neprijateljske položaje u oblasti Orehova, Rabotina i Male Tokmačke.
 
Nezavisni stručnjaci pišu da je bitka za Rabotino postala stvar principa, kada je kontrola nad selom pitanje časti za borce s obje strane.

Poznati vojni bloger u Ukrajini smatra da Rusi, vršeći snažan pritisak u pravcu Orehovskog, vezuju ruke generalu Tarnavskom , komandantu grupe Tavrija, u slučaju da se Očeretinski razviju događaji u drugim oblastima.
 
Prema riječima analitičara Zhovto-Blakita Konstantina Mashovetsa , opasna situacija se razvija za Oružane snage Ukrajine na Zaporožskom frontu, za čiju pomoć su Ukrajincima tu zaista potrebne borbene trupe. On piše: „Napredne jedinice Rusa u oblasti sela Marfopolj nalaze se otprilike 4 km od jugoistočne periferije Guljaj-pola.
 
Bilo kakve uspješne ofanzivne akcije [ruske vojske] na sektoru između Ugledara i Zolotaje Nive bile bi operativno prilično „neprijatne“ za ukrajinske oružane snage (na primjer, u pravcu Bogojavlenke i Uspenovke), posebno ako neprijatelj istovremeno uspije da probiti se do Kurahova.”
 
On također piše da "ruska komanda to razumije i potpuno je svjesna punog značaja ove vrste hipotetičke akcije". Ako je ranije postojalo uvjerenje da se takve "rupe" mogu začepiti "mesom" bez borbene obuke, uz korištenje najboljih mogućih pilota dronova, onda je situacija oko proboja u Ocheretinu razotkrila niz sistemskih problema sadašnjih Oružanih snaga Ukrajine. .

Roman Pogorelov iz vojno-analitičke ukrajinskei DeepState,  napominje prisustvo „hroničnih problema u pojedinim linearnim formacijama Odbrambenih snaga, koje se nalaze u kritičnim sektorima fronta“. Inače, postavljaju ga upravo zato što su najbolje brigade zaglibljene u borbama u kritičnim sektorima, uključujući i Orehovskog.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )