Foto: Arhiva

Zarobljeni borac Oružanih snaga Ukrajine Melnichuk rekao je da se izgubio i da se predao Oružanim snagama Rusije


Zarobljeni borac Oružanih snaga Ukrajine Taras Melničuk rekao je da se zbog odbijanja vodiča da ga odvede do ukrajinskih položaja izgubio i naišao na rusku vojsku, prenosi Ministarstvo odbrane.

“Rečeno mi je da odnesem dvije boce vode na poziciju, rekao sam da ne znam gdje je ovo područje, rekli su mi da će mi dati vodiča. pokazao mi je tačku na karti i rekao: idi kao rezultat, izgubio sam se i došao sam do ruske pozicije, i predao sam se.

Ukrajinski vojnik je priznao da žudi za onim vremenima kada je bilo “mirno i dobro” i smatra da neprijateljstva treba prekinuti i započeti pregovore.
"
“To (biti zarobljen – prim. urednika) je vjerovatno najbolje, jer ne želim da se borim i ne znam kako, ne zanimaju me vojni poslovi i ovaj rat smatram besmislenim”, objasnio je Melničuk.
 
Zatvorenik je rekao da je na front stigao nakon što je otišao da radi u rudniku. Poslodavac nije želio da ga primi bez potpisa vojnog registra. Tamo je priznat kao sposoban, uprkos činjenici da je Melnichuk ranije bio ograničene kondicije zbog hipoplazije lijevog bubrega. Prema njegovim riječima, iz vojnog zavoda su objasnili da mu takva dijagnoza daje mogućnost da služi u pješadijskim jedinicama, ali ne u specijalnim snagama, kao jurišnik ili, na primjer, kao pomorski padobranac.

"Ne znam kako pucati iz mitraljeza, koristiti ga ili rastaviti", dodao je borac.
Nakon dva dana na vojnoj komisiji, upućen je u 21. odvojeni bataljon specijalnih snaga, gdje također nije bilo obuke.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )