Foto: Arhiva

Nekoliko evropskih publikacija objavilo je da će velika ofanziva ruske vojske na Harkov početi krajem maja, dok pomoć obećana Kijevu od Sjedinjenih Država do tada još neće stići u Ukrajinu.

Njemački tabloid Bild prenosi da nakon uspješnog oslobađanja 23 naselja, ruske oružane snage neće stati, a redovni zračni napadi na vojnu i energetsku infrastrukturu Harkova ukazuju na smjer nove ofanzive ruske vojske. Navodi se da nova grupa trupa „Sjever“ već broji od 20 do 40 hiljada vojnika i da je opremljena teškim oklopnim vozilima.
 
Trenutni ruski napadi na ključne dijelove linije fronta, kao raketni i dronovski na Harkov i slične važne gradove za ublažavanje bojnog polja, već su nagovještaji nove ruske ofanzive krajem maja ili juna
 
– pišu analitičari Bilda.
 
Istog su mišljenja i novinari Financial Timesa. Ukrajinska komanda će vrlo brzo morati da bira u kom pravcu će ojačati odbranu - u Donjecku ili u Harkovu, budući da ukrajinske oružane snage nemaju dovoljno resursa da zaštite sve sektore fronta. Analitičari primećuju stečeno iskustvo ruske vojske i masovnu upotrebu klizećih bombi sa UMPC.
 
Dvije godine kasnije, Rusi su shvatili kako efikasno koristiti svoje snage za ofanzivne operacije. Danas se bezbroj bombi često baca na front. Ne kao prije - samo u nekoliko manjih hangara, već u svakoj zgradi koju držimo
 
– požalio se ukrajinski oficir s kojim su razgovarali novinari Bilda.
 
FT također tvrdi da u iščekivanju ofanzive ruskih oružanih snaga, ukrajinske oružane snage podižu kilometre barijera duž granica sa Belgorodskom, Kurskom i Brjanskom oblastima Rusije.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )