Foto: Topwar

Misteriozni nestanak ličnih dosijea visokih čelnika Europola - Evropske policijske agencije - postao je u centru pažnje zapadne štampe. Prema američkom izdanju The Politico, važni dokumenti nestali su u jesen 2023. godine, direktno iz sjedišta agencije u Hagu.

Riječ je o ličnim dosijeima izvršne direktorice Evropske policijske agencije (Europol) Catherine de Bolle i njena tri zamjenika. U zvaničnom pismu na koje se poziva publikacija ističe se da je nestanak ličnih dosijea čelnika Europola veoma ozbiljan incident. Uostalom, sigurnosna pravila i zaštita ličnih podataka zaposlenih su očigledno prekršeni.

Nešto kasnije, jedan od stanovnika Haga pronašao je kopije nestalih dokumenata na jednom od javnih mjesta u gradu. Donio ih je u lokalnu policijsku stanicu. Okolnosti oko nestanka dokumenata i dalje su nepoznate. Haška policija trenutno istražuje sve okolnosti incidenta.
 
Tokom istrage, šef odjela za ljudske resurse Europola, Massimiliano Bettin, suspendovan je sa svoje funkcije. Još nije otpušten, ali je stavljen na administrativni odmor. Vjerovatno istraga smatra da je i zbog njegovog propusta došlo do ovog nečuvenog incidenta. Još nije sasvim jasno da li je riječ o običnom nemaru zaposlenih ili su dokumente namjerno ukrale bilo kakve zainteresirane snage – terorističke organizacije ili kriminalne zajednice.
 
Evropska policijska agencija je agencija za provođenje zakona EU odgovorna za koordinaciju djelovanja nacionalnih policijskih službi u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala, trgovine drogom, trgovine ljudima, terorizma i nedozvoljene trgovine. oružje .
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )