Foto: Pixabay

Marketinška agencija "Info Media Group" (IMG) iz Zagreba planira da tuži hrvatsku prijestonicu za deset miliona evra, jer taj grad želi da zabrani lijepljenje novih reklama na tramvaje i da postojeće reklame skine kako one budu sukcesivno isticale i prije roka od 31. decembra 2026, do kada je ugovor zaključen.

Dok rukovodstvo grada tvrdi da nemaju koristi od reklama, iz firme, koja postoji i u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, poručuju da to nije tačno i da neće tako lako dozvoliti raskid ugovora koji vrijedi do kraja 2026. godine.
 
Kraj reklamama i vraćanje tramvaja u prvobitan oblik najavio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, koji je poručio da želi da tramvaji budu samo plavi.
 
"To je nešto što je predviđeno i u aktima grada Zagreba, to je nešto što je predviđeno i u ugovoru i doista tu ne vidim nikakav problem. Stojim pri svojoj odluci o uskrati suglasnosti", kazao je Tomašević za hrvatske medije.
 
Uskraćivanje saglasnosti o reklamiranju odnosi se na ZET (Zagrebački električni tramvaj), sa kojim je "Info Media Group" potpisala ugovor u decembru 2020.
 
"Od tog ugovora grad nije imao veliku korist. Imali smo problema s voznim redom zbog lijepljenja reklama, a oni narušavaju i vizuru grada", rekao je Tomašević.
 
Međutim, sa tim se neće pomiriti "Info Media Group".
 
"Javni konkurs za najam vanjskih površina vozila ZET-a je raspisan u decembru 2020. godine. Izabrani smo između četiri ponuđača, a slijedom toga potpisali smo ugovor 19.1.2021. godine, a njegova vrijednost za pet godina je 2,7 miliona evra", pojašnjava za "Nezavisne novine" Vedran Pušić, osnivač i CEO "Info Media Groupa".
 
Čim je ugovor potpisan, kaže Pušić, krenula je medijska kampanja protiv ove firme zbog, kako tvrdi, "podneblja sa kojeg dolazimo, kao da je taj posao već bio rezervisan za nekoga lokalnog".
 
"Novi gradonačelnik je po preuzimanju dužnosti obećao da će se obračunati sa svim netransparentnim ugovorima koji su sklopljeni ranije u gradu Zagrebu. Pošto to nije uspio, odlučio je da mišiće pokaže na nama. A u našem slučaju to nema nikakvog osnova jer radimo u potpunosti u skladu sa zakonom te smo platili četiri puta veći iznos nego što je grad Zagreb prihodovao od istog posla prije dolaska IMG-a u Zagreb", ističe Pušić.
 
Dodaje da se gradonačelnik i ZET u namjeri da raskinu ugovor pozivaju na član 22. ugovora, gdje retroaktivno traže negativno mišljenje na ugovor od strane Ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.
 
"Tamo sjedi čovjek koji je jedini ostao nakon Bandića i radi šta mu gradonačelnik kaže. Oni su naručili to mišljenje, a njega je potpisala osoba koja je građevinske struke. Zbog toga smo mi na sve tvrdnje gradonačelnika dobili mišljenje dva renomirana sudska vještaka saobraćaja i mašinstva koji pobijaju stav da reklame ugrožavaju građane i saobraćaj. To što su oni uradili je čista zloupotreba službenog položaja, pa čak i trgovina uticajem", tvrdi Pušić.
 
Prema njegovim riječima, gradonačelnik Zagreba je pribjegao mogućnosti raskida ugovora, ali je zaboravio da se u članu 27. navodi da i u slučaju bilo kakve promjene podzakonskih ili zakonskih akata na državnom, županijskom ili lokalnom nivou koji bi mogli uticati na ugovor, ugovorne strane moraju uložiti trud da potpisano održe na snazi.
 
"Ovdje nije bilo promjena zakona pa čak ni Odluke Skupštine grada. Ovdje se radi o neobavezujućem mišljenju nekompetentne osobe koje je naručio gradonačelnik, a koje smo mi pravno pobili. To ne poštuje ZET, sa kojim smo potpisali ugovor. Takođe, demantujemo gradonačelnika koji tvrdi da se zbog oslikavanja tramvaja gubi vozni red, te da grad nema korist od ovog reklamiranja. IMG plaća ZET-u svake godine po osnovu ugovora 4 miliona kuna + PDV (1,038 miliona KM + PDV). To je čist profit ZET-a, jer sve druge troškove (oslikavanje, štampa, održavanje) snosi IMG", navodi Pušić.
 
On poručuje da je IMG sada došla u situaciju da poslije 13. januara nema novih kampanja, te oslikana je samo jedna trećina tramvaja u Zagrebu.
 
"Mi imamo ugovor koji važi do kraja 2026. godine i planiramo ga dalje provoditi, a grad ako misli da je u pravu, neka nam zabrani. Ako grad i dalje namjerava da ovo sprovede u djelo, odštetni zahtjev koji ćemo podnijeti biće oko 10 miliona evra. Namjerom da se raskine ugovor, ZET će biti oštećen za 16 miliona kuna (4,1 milion KM + PDV), država će biti oštećena za PDV, ali i za promet i poreze na plate i dohotke koji bi u vidu poreza Hrvatskoj platio IMG. Kada se to sve sabere, prije tužbe za naknadu štete, grad, država i ZET zbog propuštenih prihoda izgubiće 35 miliona kuna (9,1 milion KM)", naglašava Pušić.
 
On kaže da IMG nastavlja normalno da radi u drugim gradovima u Hrvatskoj kao i u regionu te da je 2022. godine zabilježen rekordan poslovni rezultat koji se ogleda u rastu prihoda od 46 odsto.
 
"Opredijeljeni smo isključivo za širenje i jačanje posla te u 2023. godini imamo u planu izlazak na dva nova tržišta, a na pripremama radimo već neko vrijeme.  Pokušaj raskida ugovora je političke prirode, jer se radi o firmi čiji je osnivač firma iz BiH.  Bilo bi dobro da imamo jače domaće institucije koje bi zaštitile svoje kompanije u inostranstvu te pružile pravnu pomoć za zaštitu domaćim investitorima. Iz tog razloga će 'IMG Adria' uskoro postati dio akvizicije globalnog oglašivačkog provajdera kako bi lakše zaštitila svoj uspješan poslovni model, te olakšala širenje na druga tržišta", zaključio je Pušić.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )