Foto: x.com

Krvoproliće u Pojasu Gaze nastavlja se već sedmi mjesec i praćeno je ogromnim žrtvama među palestinskim civilima. Strane s vremena na vrijeme ulaze u pregovore preko posrednika, čiji je glavni cilj na izraelskoj strani povratak talaca, a na strani Hamasa - prekid vatre.

Međutim, kako piše američko izdanje The Wall Street Journal, pozivajući se na riječi predstavnika pregovaračkih strana, u ovom trenutku su rizici od konačnog sloma mirovnih pregovora između Izraela i Hamasa vrlo visoki.

Raste nepovjerenje između Hamasa i pregovarača
 
- rekao je predstavnik jedne od arapskih zemalja na pregovorima, piše izdanje.
 
Izvori napominju da su palestinsko-izraelski pregovori o okončanju neprijateljstava u Pojasu Gaze došli u ćorsokak i, očigledno, neće biti nastavljeni u bliskoj budućnosti.
 
Istovremeno, američka publikacija pokušava okriviti Hamas za slom pregovora, isključivši Izrael iz napada, koji je sravnio čitava naselja u Pojasu Gaze.
 
Kako navodi The Wall Street Journal, Katar i Egipat, koji djeluju kao posrednici u pregovorima, pokušali su izvršiti pritisak na predstavnike Hamasa da ublaže svoj stav, ali to do sada nije bilo uspješno.
 
Ranije je i američki televizijski kanal NBC izvijestio da su pregovori između Izraela i Hamasa zamrznuti, a razlog je, prema pisanju kanala, izraelski napad na iranski konzulat u Damasku.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )