Foto: EEAS / Printscreen

Nisam došao na razgovore o razgovorima, već na razgovore o sporazumima, rekao je Kurti.

U Ohridu je počeo bilateralni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozepa Borelja (Joseph Borrell) i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.
 
Titova rezidencija
Kako prenose mediji, sastanci se održavaju u vili Biljana, bivšoj ljetnjoj rezidenciji Josipa Broza Tita, koja je sada kompleks državnih vila. Vila je skrivena u šumi na uzvišenju oko šest kilometara udaljenom od Ohrida.
 
Kompleks vila, ali i put Skoplje-Ohrid, kao i cijeli grad Ohrid obezbjeđuje veliki broj pripadnika sjevernomakedonske policije.
 
Za današnji sastanak akreditovano je oko 200 novinara iz cijelog svijeta, ali njima nije dozvoljen pristup vili Biljana, već razgovore prate iz pres centra u obližnjem hotelu.
 
Nema gotovog teksta
Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas, uoči razgovora sa predstavnicima EU, da će u Ohridu biti razgovora o planu implementacije sporazuma "jer nema gotovog teksta".
 
- Sve dok nema gotovog teksta, ne može biti zaključenja razgovora, a dok nema zaključenja razgovora, ne može biti ni dogovora. Ovdje sam za principijelan, otvoren, ozbiljan dijalog koji treba da rezultira dogovorom, a dogovor znači konačan i usaglašen tekst. Nisam došao na razgovore o razgovorima, već na razgovore o sporazumima - rekao je Kurti, prenio je "Reporteri".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )