Foto: FSS

Dvadeset godina čekamo da gledamo naše fudbalere na Evropskom prvenstvu.

Prvi put u istoriji Srbija ima šansu da zaigra na kontinentalnom takmičenju pod tim imenom.

"Orlove" od najvećeg uspjeha nacionalnog tima dijeli 90, maksimalno 120 minuta.

A rival u meču generacije ali i decenije za srpski reprezentativni fudbal je tim koji ima identičan motiv.

Škotska reprezentacija nastup na EURO čeka skoro 25 godina, a na nekom velikom takmičenju pune 22, još od Mundijala 1998.

Kada se na papir stave imena reprezentacija i igrača, rijetko ko će posumnjati u pobjedu našeg tima.

Ali fudbal nam je nebrojeno puta pokazao da nikad nema izrazitog favorita, posebno u ovakvom meču, svojevrsnom finalu.

Osim toga, skorašnji rezultati nem ne daju za pravo da se smatramo izrazitim favoritima.

S jedne strane, Srbija igra sa ogromnim oscilacijama već dvije godine, skoro je nemoguće "pogoditi" startnu postavu Ljubiše Tumbakovića, ali momci koje ima u timu su u nekoliko navrata pokazali da kad je njihov dan, dostojan su takmac svakom rivalu.

Na kraju krajeva, "orlovi" su prije mjesec dana uspjeli u onome što je rijetko koji tim učinio u posljednjih godinu dana – zaustavili su Erlinga Brauta Halanda i preko Osla stigli do finala baraža za EURO.

S druge strane je ekipa bez istinskog "superstara", ali je Stiv Klark uspio da strpljivim radom uigra odličan tim koji zajedničkim radom stiže do rezultata.


"Ovakva utakmica, ovaj nivo znači da igrači shvataju da ako budu žalili kada izađu sa terena nikad neće zaboraviti to veče. Izađeš tamo, daš sve od sebe, uradiš sve što možeš i nadaš se da će ti fudbalski bogovi dati malo i sreće, nasmešiti ti se malo i dobićeš dobar rezultat", rekao je selektor Škotske Stiv Klark.

Škoti ne "dominiraju", znaju i za ubjedljive poraze (0:4 protiv Rusije i Belgije), ali su bez poraza u posljednjih osam takmičarskih mečeva što im je najbolji niz još od osamdesetih godina prošlog vijeka.

Najveći adut Škota je čvrst vezni red i disciplinovana odbrana, pa tako nisu primili gol na posljednje tri utakmice, ali su na njima postigli i samo dva gola.

Do meča u Beogradu su stigli pobjedom nad Izraelom na svom terenu, posle penala, a u međuvremenu su minimalnim rezultatima nadigrali Slovačku i Češku u Ligi nacija.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )