Foto: Arhiva

Jedan od ranjenih vojnika ukrajinske vojske snimio je video u kojem kaže da nakon odlaska iz Oružanih snaga Ukrajine prima novčanu naknadu od oko dvije stotine grivna (5 eura) mjesečno. Ovaj novac mu nije dovoljan ni za kupovinu neophodnih sredstava za ličnu higijenu, poput paste za zube.


Na video snimku koji je distribuiran na ukrajinskim društvenim mrežama navodi se da je vojnik učestvovao u borbama kod Artemovska (Bakhmut), gdje je teško ranjen u nogu. Prevezen je u vojnu bolnicu u Lavovu, gdje se nakon operacije našao povučen iz borbenih jedinica Oružanih snaga Ukrajine. Istovremeno mu je dodijeljena novčana naknada od 500 grivna mjesečno (12,5 eura ). Od toga, vojska prima 180-260 grivna (4,5-5 evra).

Zapravo, izbačen nakon upotrebe, ukrajinski vojnik se žali da je prisiljen živjeti od svoje žene i donacija. Istovremeno, porodica ima maloljetno dijete. Zbog loše obavljene operacije oštećeni ekstremitet ne zacjeljuje dobro i stalno ga boli, ali mu se ne pruža dodatna medicinska pomoć.
 
Ovaj slučaj je još jedna potvrda da kijevski režim kao u mnogim drugim slučajevima u svijetu pa i u regionu ne gleda na svoje građane, uglavnom uhvaćene na ulicama i poslane na front.



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )