Foto: InfoBijeljina

Odluka koju je Vocap (WhatsApp) nedavno donio odnosi se na to da će u narednih nekoliko nedjelja nastojati da bolje objasne svojim korisnicima šta se to tačno mijenja u uslovima korišćenja, zbog čega su već milioni ljudi deinstalirali ovu aplikaciju.

Uprkos tome što je njihova najava iz januara podstakla korisnike da se okrenu konkurenciji, firma tvrdi da neće odustati od promjena, već da će samo promijeniti način obavještavanja korisnika o tome, piše BBC.

Nedavno ova firma našla se na udaru komentara javnosti, kada je objavila da će unijeti promjene u uslove korišćenja, međutim, sada tvrdi da je “razmislila” o strategiji komuniciranja, pa će pokušati da informacije o promjenama bolje predstavi, prenosi Blic.

Inicijalna objava bila je sročena tako da su se mnogi korisnici uplašili da će Vocap veliku količinu njihovih podataka podijeliti sa Fejsbukom, u čijem je vlasništvu. Prava istina je, u stvari, da se vrlo malo toga mijenja i da su gotovo svi korisnici već prihvatili taj tip dijeljenja svojih podataka.

Sve informacije o tome šta se u uslovima korišćenja mijenja, aplikacija je smjestila u odjeljak “Status”, koji se nalazi na vrhu, odmah pored razgovora.

– Jedina stvar koja se ne mijenja je naša predanost vašoj privatnosti. Vocap ne može da čita i sluša vaše razgovore jer su šifrovani – piše u dvije poruke koje je Vocap poslao svojim korisnicima.

BBC piše da se promjene u uslovima korišćenja Vocapa uglavnom tiču komunikacije korisnika i firmi, odnosno olakšavaju takvu komunikaciju. Ova aplikacija Fejsbuku trenutno šalje korisnikovu IP adresu, informacije o telefonu i svim kupovinama koje se realizuju pomoću te platforme.

Pored toga, ove promjene ne važe za korisnike u Evropi i Velikoj Britaniji zbog važećih zakonskih propisa.

Uprkos svemu tome, stručnjaci upozoravaju da ovaj slučaj pokazuje kako korisnici ne znaju kako se njihovi podaci koriste. Vocap je, kaže stručnjak za privatnost Rej Volš, nesvesno otkrio da prikuplja mnogo informacija o korisnicima i da ih uredno šalje Fejsbuku, svom vlasniku.

– Oni koji su platformu napustili sada se sigurno dobro osjećaju – zaključuje Volš.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )